Kultúra

Lákavé marcové podujatia v Trnave a okolí: Fašiangy, festival, beh i ateliér

Počas marca si v Malom Ríme a okolí rozbalíme hneď niekoľko zaujímavých podujatí. Pozrite si náš redakčný výber.

Ilustračný obrázok k článku Lákavé marcové podujatia v Trnave a okolí: Fašiangy, festival, beh i ateliér
Foto: Rastislav Búgel

Trnafské fašangi

2.marec od 10.00 hod., Trnava

V centre mesta sa chystá veselica. Trnavské fašangi prinesú bohatý program aj zabíjačkové špeciality. Na svoje si prídu dospelí aj najmenší návštevníci. Viac o podujatí TU.

Kompletný program podujatia:

  • 10.00 hod. zabíjačkové dobroty od majstra mäsiara
  • 10.00 hod. DH Modrančanka
  • 11.00 hod. Šenkvická muzika

Maškari sa chystajú

  • 10.00 – 12.00 hod. výroba masiek a maľovanie na tvár, radnica
  • 14.00 – 16.00 hod. výroba masiek a maľovanie na tvár, radnica

Fašangovica

  • 14.00 hod. DH Karpatská kapela
  • 15.00 hod. sprievod masiek
  • 16.00 hod. pochovávame basu

Majcichovská desiatka

4.marec od 10.00 hod., Majcichov, pred obecným úradom

V Majcichove si budeme môcť vychutnať športový sviatok a to rovno na desaťkilometrovom úseku. V obci sa uskutoční podujatie s názvom Majcichovská desiatka. Štart detí je naplánovaný na 10.00 hod. a štart dospelých o 11.45 hod.

Winter Jazzfest Trnava 2019

8. marec o 19.00 hod. Kultúrne centrum Malý Berlín, Trnava

Počas marca si prídu na svoje aj milovníci festivalov. V Malom Ríme odštartuje podujatie s názvom Winter Jazzfest Trnava 2019. Poslucháčom sa predstaví Marko Churnchetz Trio ft. Jonathan Hoard, Kweku Sumbry & Joe Sanders (SLO/USA) a Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra (SK).

AKVATERA TRNAVA

10. marca od 9.00 do 14.00 hod. Mestská športová hala, Trnava

Na začiatku mesiaca si na svoje prídu aj milovníci zvierat. V Mestskej športovej hale sa návštevníkom predstaví Akvatera Trnava. Na predajnej výstave akvaristických aj teraristických zvierat a chovateľských pomôcok sa stretnú chovatelia zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska aj Rakúska.

Stredoveké výsady mesta Trnava

21. marec o 19.00 hod. v Malom Berlíne, Trnava

Prednáška sa bude venovať vzniku a vývinu komplexného systému trnavských mestských výsad v stredoveku. Neopomenie ani generálne privilégium, ktoré bolo udelené trnavskej komunite panovníkom Belom IV. v roku 1238, ale sústrediť sa bude najmä na ďalší vývoj mestských výsad.

Divácka anketa: Čierny orol

23. marec o 19.00 hod. Divadlo Jána Palárika v Trnave

Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie prvý ročník diváckej ankety Čierny orol. Podujatie je obmenenou tvárou nultého ročníka ankety PORTTÁL. Počas slávnostného večera návštevníci v kultúrnom stánku spoznajú najobľúbenejšieho herca, herečku, inscenáciu a podujatie.

Divadelný ateliér

24. marec o 10.00 hod. Divadlo Jána Palárika v Trnave

V divadle sa bude tvoriť. Témou marcových tvorivých dielní je rozprávka Modrý vták, ktorá je plná snových, rozprávkových obrazov, ktoré sa stanú inšpiráciou pri vytváraní objektov, sôch. Ako informujú organizátori podujatia, tvorba sa uskutoční za pomoci kašírovania materiálov ako sú sadra, molitan či polystyrén. Tvorivé dielne prebiehajú v maliarskej dielni na poschodí, kde nie je možný bezbariérový vstup.

Lákavé fašiangy v okolí Trnavy

Fašiangy prinášajú tradície, zábavu, bláznivé masky, sprievody, ale aj vôňu domácich špecialít a smažených šišiek. Za fašiangovými oslavami sa však môžeme vybrať aj do okolitých dediniek.

Počas marca si môžete odskočiť na fašiangovú veselicu napríklad do Špačiniec, Zavaru, Chtelnice, Cífera, Križovian nad Dudváhom, Hrnčiarovec nad Parnou, Jaslovských Bohuníc a ďalších obcí. Všetky lákadlá nájdete po prekliku spätne TU.

Doplnok:

Fašiangová zábava spojená s pochovávaním basy odštartuje 2. marca aj v obci Vlčkovce o 19.00 hod. v spoločenskej miestnosti Obecného úradu Vlčkovce. Ako informujú organizátori podujatia, podujatie je spoplatnené symbolickým vstupným v minimálnej hodnote 1 euro.

Zábavu si užijete aj v Ružindole pri podujatí s názvom Posledná fašiangova veselica, ktorá sa uskutoční v Ružindole 5. marca o 16.00 hod. v kultúrnom dome. Návštevníci sa môžu tešiť na tzv. kuchyňu starej mami a program ako pochod v maskách, hry a súťaže pre deti všetkých vekových kategórií. Lákať bude aj fašiangová zábava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM