Monika Hanigovská Kultúra

Veľký prehľad fašiangovej zábavy: Tradície, špeciality a sprievod masiek v okolí Trnavy

V okolí Trnavy sa bude vo veľkom veseliť. Fašiangové slávnosti si pripravili mnohé okolité dedinky. Pozrite, čo všetko sa chystá.

Zdroj: YouTube.com

Fašiangy prinášajú tradície, zábavu, bláznivé masky, sprievody, ale aj vôňu domácich špecialít a smažených šišiek. Mesto Trnava pripravilo na fašiangy bohatý program s názvom Trnavské fašangi. Za fašiangovými oslavami sa však môžeme vybrať aj do okolitých dediniek. Pozrite si náš prehľad.

S Trnafčanom v Špačinciach

2. marec, Špačince

V Špačinciach sa uskutoční podujatie s názvom Fašiangová veselica. Špačinské ochotnícke divadlo láka na tradičné pochovávanie basy podľa starých zvykov a ľudovej tradície. Súčasťou programu bude fašiangový sprievod a veselica. Program sa uskutoční v sobotu, v novootvorenom kultúrnom dome o 19.00 hod. Podľa slov organizátorov sa o tanečnú zábavu postará Univerzitný folklórny súbor Trnafčan a ochotníci zo Špačiniec.

Aj fašiangové dobroty

2. marec, Zavar

V Zavare zažijú návštevníci nielen slovenské tradície, ale aj ochutnávku dobrôt. Fašiangové slávnosti v obci odštartujú už o 07.00 hodine v tamojšom kultúrnom dome. O zábavu sa postará folklórny súbor Zavaran a Krupánsky črpáci. Hosťom večera bude speváčka Jadranka. Organizátori podujatia prisľúbili občerstvenie v podobe fašiangových šišiek, vareného vínka či čaju.

Kompletný program podujatia:

  • o 7.00 hod. – obecná zabíjačka
  • od 10.30 hod. – predaj výrobkov
  • od 16.00 hod.- Karneval pre deti a dospelých
  • približne o 18.30 hod.- Pochovávanie basy

3 dni zábavy

Od 3.marca, Chtelnica

Šabľovníci, Obec Chtelnica a DH Chtelničanka pozývajú na tradičné fašiangové slávnosti v Chtelnici. Návštevníci podujatia si budú môcť vychutnať sprievod po obci, tanečnú zábavu aj tradičné pochovávanie basy.

Kompletný program podujatia:

  • 3.marec od 11.30 hod. sprievod po obci
  • 3.marec o 18.00 hod. tanečná zábava KAŠTIEĽ PIVNICE
  • 4.marec od 7.30 hod. sprievod po obci
  • 4.marec o 18.00 hod. tanečná zábava KAŠTIEĽ PIVNICE
  • 5.marec od 7.30 hod. sprievod po obci
  • 5.marec o 20.00 hod. pochovávanie basy KD Chtelnica

Fašiangový sprievod maškár po dedine

3.marec, Cífer

V Cíferi bude veselo už od 13.00 hodine. Folklórna skupina Cífer pozýva nielen Cíferčanov ale aj záujemcov o udržiavanie ľudových tradícií z blízkeho okolia do fašangového sprievodu maškár. Ako uvádzajú organizátori podujatia, zraz je naplánovaný na Východnej 30 a záujemcovia o fašiangovú veselicu, sa môžu pripojiť k sprievodu v maskách.

Doba veselice je naplánovaná približne na dve hodiny. Trasa povedie z Východnej cez Štadionovú, SNP, Hviezdoslavovu, M.R. Štefánika, Vendelínsku, SNP a koniec bude na Námestí A. Hlinku pred kultúrnym domom približne o 14.45 hod.

Aj v ďalších obciach

Fašiangová veselica zaznie aj v kultúrnom dome Križovany nad Dudváhom už 1. marca. Veselica je naplánovaná o 19.00 hod., pričom zabávať sa bude až do 03.00 hod. Hosťom zahrá do tanca DH Križovianka a DH Krojovanka, vstupné je 10 eur.

Pravú nefalšovanú zábavu si môžete užiť i v Hrnčiarovciach nad Parnou a to 2. marca o 19.00 hod. v kultúrnom dome. Súčasťou programu bude tanečná veselica, pochovávanie basy a tombola. Počas veselice do tanca zahrá DH Hrnčarovani a hudobná skupina Náhoda song, vstupné 6 eur.

Aj v Jaslovských Bohuniciach si uctia tradície. Pochovávanie basy sa uskutoční taktiež 2. marca o 13.00 hod. v spoločenskom dome PD Jaslovské Bohunice. Podujatie láka nielen na spomínané pochovávanie basy ale aj voňavé zabíjačkové špeciality.

V Kultúrnom dome Pečeňady odštartuje pochovávanie basy 3. marca o 17.00 hod. O fašiangovú zábavu sa postará folklórna skupina Podhoranka, ktorá prinesie návštevníkom zábavné pásmo v podobe piesní a tancov.

Fašiangy neobídu ani obec Naháč. Podujatie s názvom Pochovávanie basy si budú môcť vychutnať domáci a návštevníci 2. marca o 18.00 hod. v sále kultúrneho domu. Zábavu zabezpečí folklórna skupina z Opoja, vstupné je 3 eurá.

OBRAZOM: Fašiangy v Chtelnici
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM