Júlia Vargová Kultúra

Lákavé podujatia v Trnave a okolí: Urobte si plány na tento týždeň

Apríl strieda máj a v Trnave je toho na programe veľa. Prinášame zopár tipov na akcie. Je si z čoho vyberať.

Ilustračný obrázok k článku Lákavé podujatia v Trnave a okolí: Urobte si plány na tento týždeň
Zdroj: TASR

Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch

Pondelok, 29. apríl, Divadlo Jána Palárika

Trojdejstvová veselohra je osnovaná na dobrodružstve predstieranej identity, takmer ako v naivnej telenovele. Vítanie mladého baróna Ľudovíta Kostrovického, potencionálneho ženícha sa deje vo výraznom erotickom napätí. Mladý barón si vymení rolu so svojim priateľom a predstiera, že je inžinier. Miluša spolu s grófkou vymyslia na mladých „žrebcov“ podobný úskok. Grófka je na obžinkovej slávnosti dievčaťom z ľudu a Miluša hrá rolu národneuvedomelej grófky. Falošná identita je v hre zdrojom viacerých komických výstupov a niekedy aj dobrodružných ľúbostných avantúr, ktoré napriek zdanlivo neriešiteľným konfliktom spejú k zmiereniu, ba až nezadržateľnému happyendu.

Na koho to slovo padne

Pondelok, 29. apríl o 19:00, Dom kultúry Trnava Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Predstavenie, ktoré sa môže pýšiť cenou Dosky ako Objav sezóny, vypáli jeden gag za druhým, až kým nepadneme od smiechu.

Inscenácia Na koho to slovo padne pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey. Neskôr si ju pod krídla vzalo Divadlo Astorka Korzo´90. Za dve desaťročia precestovala inscenácia svet a s úspechom ju uviedli v USA, Austrálii, Srbsku, Maďarsku či vo Francúzsku.

Cestovateľský večer: Život námorníka

Utorok, 30. apríl, Malý Berlín

Príďte si prezrieť prezentáciu o cestách na lodi, vypočujte si o zážitkoch v rodáka zo Starej Turej, ktorý sa odjakživa chcel stať námorníkom a nakoniec sa mu to aj podarilo. Jozef Toman, známy aj ako Pepo je vášnivým cestovateľom. Pepo je príkladom toho, že pokiaľ máte sny a ste otvorení všetkým možnostiam život bude pre vás jedno veľké dobrodružstvo.

Jeho snom už od mala bol stať sa námorníkom. Inšpirovaný knihami z otcovej knižnice si ako dieťa zamiloval slobodu, ktorú vie dať len oceán. Po štúdiu odišiel do Prahy, kde začal pracovať ako kulisár v Stavovskom divadle. Tu prežil tri roky bohémskeho života. Jeho sen stať sa námorníkom, bol ale silnejší a preto začal študovať v Poľsku Vysokú školu námornícku, ktorú úspešne dokončil a vďaka, ktorej si splnil sen.

Výstava ŠuňaWood

Trvanie výstavy: od 11. apríla do 26. mája

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Synagóga – Centrum súčasného umenia, Halenárska 2, Trnava

Autorom výstavy je Jozef Pilát a kurátorkou Dominika Chrzanová. Výstava mladého výtvarníka Jozefa Piláta je prierezom jeho umeleckej tvorby. Prezentuje maľby, kresby, priestorové objekty, inštalácie a videoinštalácie, ktoré vznikli počas obdobia štúdia na Akadémii výtvarných umení vo Varšave. Námetmi a spájajúcimi prvkami celej výstavy je drevo, les, príroda a vidiek, ktoré majú v Pilátovej tvorbe najväčšie zastúpenie.

Tému dreva a lesov možno vnímať aj priamo v názve výstavy, ktorý je kombináciou dvoch slov. Ten v sebe nesie náznak pomenovania umelcovej rodnej obce – Šuňava, ktorá leží v okrese Poprad a kde vznikli všetky prezentované práce. Druhým slovom je anglické Wood, v preklade drevo, alebo aj les, hora či háj. Práce možno chápať aj ako priamu kritiku nelegálnych výrubov a klčovania lesov, ktorým v súčasnosti Slovensko čelí. Výstava je pripomienkou nezastaviteľného cyklu v prírode a nášho zasahovania doň.

Výstava Paranoja je krásna

Trvanie výstavy: od 18. apríla do 24. mája

Miesto konania: Galéria Výklad, Hlavná 10, Trnava

Galéria Výklad je verejný umelecký priestor umiestnený vo výkladoch na Hlavnej ulici v Trnave. Galéria prezentuje site-specific výstavy a performance slovenských aj zahraničných umelcov. Po vyhodnotení otvorenej výzvy sa tak po dlhšej odmlke opäť hlási k aktívnemu fungovaniu a ako prvú predstaví výstavu Paranoja je krásna od slovenskej výtvarníčky Eriky Miklóšovej.

Tá sa vo februári tohto roku sa prezentovala sériou veľkoformátových malieb v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave na výstave s názvom Zátišie s drapériami II. Tentokrát sa predstaví v nezávislej Galérii Výklad s projektom Paranoja je krásna. Vystaví tu svoje veľkoformátové maľby, ktoré tematicky pracujú priamo s priestorom pred galériou, ktorý zaznamenáva a deformuje cez trojitú optiku nazerania. Poukazuje tak na kamerový systém, ktorým je verejný priestor monitorovaný, a na situáciu, do ktorej takýto systém kontroly môže vyústiť.

Ach tie ženy, ach tí muži

Utorok, 30. apríl o 19:00, Divadlo Jána Palárika

Jedna noc, jeden deň, jeden dom a dva manželské páry. Kolotoč kongeniálnych komických kotrmelcov z pera najlepšieho svetového komediografa Georgesa Feydeaua! Čo sa môže stať, ak má poslanec prijať vo svojom byte významného starostu, avšak jeho manželka sa po dome rada pohybuje výhradne v negližé? Čo urobí ctihodná dáma, keď sa dozvie, že jej matka odišla na druhý svet a jej rešpektovaný manžel príde domov podgurážený v kostýme Ľudovíta XIV.?

Scény z manželského života by bol prislabý titulok pre šťavnatú katastrofu, ktorú Geroges Feydeau, majster komickej zápletky, rozpúta v jednom parížskom dome za 48 hodín. Lepšie príbehy nepíše ani život sám! Inscenácia Ach tie ženy, ach tí muži predstavuje v exkluzívnej slovenskej premiére dve jednoaktovky Georgesa Feydeau: Nepobehuj mi tu nahá a Nebožka svokra. Spája ich téma manželských šarvátok v neopakovateľnom prevedení experta na humor Georgesa Feydeaua, ktorý ani mužom, ani ženám nič nedaruje.

Kino: Trabantem tam a zase zpátky

Štvrtok, 2. máj o 19:00, Malý Berlín

Dan Přibáň / CZ / 2019 / 120 min

Veľká cesta okolo sveta končí! Posledná výprava uzatvára cesty žltých trabantov naprieč kontinentmi vo veľkom štýle. V tíme tentokrát nie je žiadna žena a putovanie svorky mužov na čele s cestovateľom Danom Přibáňom často naberá divoké obrátky. Žltý cirkus jazdí z Indie až domov. Prekonáva Himaláje i diktatúry, láme výškové rekordy a uteká pred políciou. Hoci ide veľakrát do tuhého, medzinárodná česko-slovensko-poľská posádka bojuje so všetkými nástrahami s pomocou čierneho humoru, sebairónie a občas na hrane politickej korektnosti. Film Trabantem tam a zase zpátky definitívne dokazuje, že netreba drahé terénne autá, aby človek prešiel celý svet a zažil jeden z najdojímavejších návratov.

Odchody vlakov

Štvrtok, 2. máj o 19:00, Kultúrny dom

So svojim divadelným predstavením vypredávajú slovenské sály! Adela a Viktor Vinczeovci ako protagonisti rafinovanej tragikomédie pre dvoch hercov Odchody vlakov od scenáristu Petra Zelenku. 80 minút absurdných situácií, láskavého humoru a nečakaných zauzlení, ktoré vás prinútia zamyslieť sa nad rolami, ktoré v živote máme a hráme.

Výstava ObrazoBOREC

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka, Kopplova vila, Zelený kríček 3, Trnava

Autorom výstavy je Jiří Černický, jej kurátorom je PhDr. Vladimír Beskid. Výstava predstaví diela výrazného predstaviteľa českého intermediálneho umenia s preferovaním práce s obrazovým poľom maľby. Individuálna prezentácia významného českého intermediálneho umelca Jiřího Černického sa sústreďuje na tú líniu jeho tvorby, ktorá je na rozhraní maľby, obrazu a objektu. Ide o celú sériu diel, ktoré pracujú s hybridnými formami obrazov, panelov, či sietí. Zámerne sa dotýka všetkých možných aj protichodným a radikálnych podôb objektomaľby a ich ideových a formálnych presahov.

Ide o jeho osobité reaktívne obrazy, neakčné nemaľby, vnútorné maľby, kontaktné maľby, predmaľby… V tejto línií sa nachádzajú diela, ktoré reagujú na Loosov moderný interiér a architektúru (Odstredivý panel, 2017), maľbu na panely s opretým bicyklom a zaparkovaným psom (Dolby maľba, 2013), silné reliéfne panely z cyklu Dlaždice (Dynamický obklad, 2012; Echo ambientu, 2017–18), či objektomaľby, kde sa „aktívna“ minimalistická maľba predmetmi odohráva na samom okraji diel (Minimax, 2012–14) a pod.

Výstava Jedno bez druhého

Trvanie výstavy: od 04. apríla do 02. júna

Miesto konania: Galéria Jána Koniarka v Trnave, Nové krídlo Kopplovej vily, Zelený kríček 3, Trnava

Autorkami výstavy sú Diana Cencer Garafová a Nikola Šušovicová. Kurátorkou ju MgA. Marianna Brinzová. Výstava iluzívnej maľby vizuálnych umelkýň najmladšej generácie nesie názov Jedno bez druhého. Autorská výstava dvoch mladých slovenských výtvarníčok Diany Cencer Garafovej, absolventky doktorandského štúdia na VŠVU a Nikoly Šušovicovej, študentky magisterského štúdia na katedre maľby na VŠVU v Bratislave, sa zameriava na problematiku vnútorného priestoru obrazu, jeho umiestnenie vo fyzickom priestore a optickými ilúziami. Ústrednou témou ich tvorby sú spomienky uchovávané v predmetoch a v prostredí, ktoré ich obklopuje a pôsobí na ne. Dôležitým spolučiniteľom týchto diel je aj pohľad diváka a jeho (ne)schopnosť pozerať sa a vnímať.

Deň svätého Floriána

Piatok, 3. máj, v centre Trnavy

Štátny archív v Trnave, Mesto Trnava, Dobrovoľný hasičský zbor Trnava – centrum, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Trnave a Trnavský samosprávny kraj pripravujú spoločné podujatie Deň svätého Floriána v Trnave, ktoré sa bude konať v piatok 3. mája 2019 (v sobotu 4. mája 2019 pokračuje iba Štátnom archíve v Trnave). Podujatie zavŕši oslavy a pripomenutie si 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktoré sa začali 30. novembra 2018.

Program:

9:00 Kostol sv. Jakuba (františkánsky)

  • ďakovná svätá omša na počesť 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave (celebruje: brat Filip a kpt. Mgr. Ľuboslav Farkaš, kaplán HaZZ)

9:00 – 13:00 Trojičné námestie

  • výstava hasičskej techniky, moderátor výstavy pplk. Ing. Marián Hruška

10:00 – 17:00 Štefánikova 7 (Štátny archív v Trnave)

  • komentované prehliadky budovy archívu – zrekonštruovaného meštianskeho domu
  • výstava BOHU NA SLÁVU, BLÍŽNEMU NA POMOC. 150 rokov Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave
  • tvorivé dielne (nielen) pre deti (skladanie puzzle, ukážky pečatenia voskom, archívno-hasičský kvíz a tajničky, možnosť vyskúšať si pisárske náčinie minulosti: brko, oceľové pierko, písací stroj)
  • súťaž pre deti vo výtvarnom prejave na tému HASIČI BUDÚCNOSTI, ktorá bude po skončení podujatia odbornou komisiou vyhodnotená v jednotlivých vekových kategóriách, oficiálne vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien víťazom sa uskutoční pod záštitou riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave pplk. Mgr. Zoltána Takácsa v máji 2019

Slobodná Európa

Piatok, 3. máj o 21:00, City Club

Rok 2019 je pre skupinu Slobodná Európa extra špecifický. Skupina oslavuje už 30 rokov svojej existencie. Toto okrúhle jubileum si pripomenie a oslávi výročným turné 30 rokov tour 2019, ktoré bude rozdelené na tri časti – jarná, letná a jesenná.

V rámci jarnej časti 30 rokov tour (1989 – 2019) odohrá Slobodná Európa spolu 10 koncertov, z toho 7 na Slovensku a 3 v Čechách. Na jeseň sa pripravuje tento istý model desiatich koncertov s tým, že z jarnej časti si zopakuje len koncerty v Bratislave a v Prahe a zvyšných osem koncertov bude v iných mestách ako na jar. Medzitým v lete sa objaví na pár vybraných festivaloch ako na Slovensku, tak aj v Českej republike.

Miami Turbo x Herbert Sirupy

Piatok, 3. mája o 18:00, na Nádvorí

Prvý májový piatok odštartuje časostroj z trnavského Nádvoria rovno do rokov osemdesiatych. Účastníkov retro párty mimo nadupanej 80s výzdoby čakajú galaktické drinky, KOBRA GANG zadelí svoj ultimátny 80s set, Bratislavská párty crew Nightcall predstaví svoj vesmírny synthwave set. V hernom kúte budú videoherné pecky z rokov 80tych a chýbať nebude ani popup tetovací hub od Painapple.tattoo, aby ráno bolo čo ľutovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM