BTW Správy Samospráva

Linčianska už nebude taká ako doteraz! Mesto ju ide revitalizovať

Trnavská radnica vyhlásila architektonickú súťaž, ktorej výstupom bude základ doteraz najväčšej obnovy verejných priestorov sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Linčianska už nebude taká ako doteraz! Mesto ju ide revitalizovať
Zdroj: Google Maps

Trnava hľadá novú podobu a využite vnútroblokov v rámci sídliska Linčianska. V tej súvislosti vyhlásilo 22. júna architektonickú súťaž s názvom Revitalizácia verejných priestranstiev v rámci obytného súboru Generála Goliana.

Predmetom súťaže návrhov je krajinársko-architektonické riešenie spomenutých priestranstiev vTrnave. Predpokladané investičné náklady na realizáciu stavebných prác sú 5,912 mil. € bez DPH.

Trnavský primátor vníma projekt ako veľký skok pre Linčiansku. „Začalo to už ideou ísť do takto komplexného projektu s následným spoločným plánovaním a prípravou podkladov a predstáv s obyvateľmi sídliska. Teraz pokračujeme architektonickou súťažou, ktorej výstupom bude základ doteraz najväčšej revitalizácie verejných priestorov sídliska,“ povedal.

Súťažné návrhy majú byť odovzdané do 24. septembra, predpokladaná lehota na vyhodnotenie súťaže je 5. október tohto roka.

Výsledkom revitalizácie má byť prostredie pre voľnočasové aktivity pre všetky generácie a vznik miestnych spoločenstiev. Okrem dvorov medzi bytovkami bude riešené aj centrálne verejné priestranstvo, kde sa nachádzajú viaceré budovy s občianskou vybavenosťou. Súčasťou návrhu by mal byť aj návrh nových predajných stánkov, ktoré nahradia existujúce stánky.

Pracovne bolo územie rozdelené na 9 menších priestorov – dvorov. Osem dvorov má obytný charakter, jeden dvor predstavuje priestranstvo v centre súboru, kde sa nachádza obchodné centrum s občianskou vybavenosťou.

Požiadavky na riešenie

V rámci každého z obytných dvorov bude zabezpečený sortiment prvkov vybavenosti pre hru detí do 6 rokov, športové, odpočinkové a spoločenské aktivity všetkých obyvateľov. Rozmiestnenie viac špecializovaných plôch a prvkov vybavenosti slúžiacich pre viacero dvorov je v rámci celého obytného súboru má byť voľná. „Cieľom je podpora života miestnych komunít zložených z obyvateľov bytových domov, ktoré lemujú každý z dvorov,“ je uvedené v súťažnom dokumente.

Jednotlivé dvory majú mať podľa mesta jednotný charakter, ale je vítané, aby každý z dvorov disponoval jedinečným riešením (prvkom, farbou alebo usporiadaním), ktoré ho odlíši od ostatných dvorov.

Navrhované riešenie by malo odzrkadlovať nadradený komunikačný a spoločenský charakter centrálna osi sídliska. Tá predstavuje spoločný priestor pre obyvateľov celého obytného súboru.

Navrhované riešenie by malo reagovať na priestor ako na miesto obchodu a služieb, je to miesto reprezentácie s vyšším štandardom vybavenosti. Mesto chce odstrániť súčasné dočasné stavby a v rámci centrálneho priestranstva požaduje navrhnúť prvky (pulty, prestrešenie) pre príležitostný víkendový predaj ovocia a zeleniny. Je potrebné zabezpečiť pobytový charakter zóny s dostatkom zatienených plôch a zelene s možnosťou zakomponovania vodného prvku.

Mesto tiež požaduje návrh predajných stánkov v dvoch veľkostiach: cca 6 m², napríklad pre predaj tlačovín cez pult a cca 18 m², napríklad pre predaj pekárenských výrobkov. Žiadané sú uzatvárateľné stánky pre celoročný predaj. Nové stánky by mali nahradiť súčasných 5 stánkov v centrálnom priestore.

Oživenie priestranstiev by podľa mesta malo podporovať a kultivovať sieť existujúcich a plánovaných peších a cyklistických prepojení.

Problematickú situáciu s parkovaním by malo v budúcnosti riešiť vybudovanie záchytného parkoviska mimo riešeného územia na Bratislavskej ulici, parkovacích domov v priestore medzi Jiráskovou, Nerudovou a Bratislavskou ulicou a v zálive ulice Generála Goliana a vybudovaním nových parkovacích státí. Navrhovaná revitalizácia by mala podľa požiadaviek mesta rešpektovať ešte nezrealizované parkovacie miesta, ktoré sú v plánovacom procese.

Navrhované riešenie by malo rešpektovať momentálnu pozíciu autobusových zastávok, súčasťou návrhu by mal byť aj návrh verejného osvetlenia.

V požiadavkách sa nezabudlo ani na vodozádržné opatrenia na prirodzenú infiltráciu zrážkovej vody formou uplatnenia terénnych klesaní, dažďových záhrad, štrkových trávnikov, zatrávňovacích dlaždíc a pod. Spevnené plochy a chodníky je vhodné riešiť tak, aby umožňovali vsakovanie dažďovej vody, pričom prebytočná dažďová voda bude v maximálnej miere odvádzaná do zelene.

Budovanie na etapy

Revitalizácia bude prebiehať v etapách, pričom nie je určená priorita jednotlivých priestorov. Pre účel spracovania súťažného zadania a prieskumu verejnosti bol súbor rozdelený na 9 tzv. dvorov, no toto delenie nie je záväzné, nakoľko niektoré tieto priestranstvá sú v úzkom kontakte, navzájom do seba presahujú a prelínajú sa. Etapizácia bude navrhnutá v závislosti od konkrétneho architektonicko-krajinárskeho riešenia.

O víťaznom návrhu rozhodne 5-členná porota architektov a krajinných architektov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM