BTW Správy Samospráva

Trnavský kraj pomôže nezávislej kultúre po koronakríze

Trnavský samosprávny kraj pripravil záchranný balík na podporu slobodných výtvarných a divadelných umelcov a malých knižných vydavateľstiev, ktorých zasiahla koronakríza.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský kraj pomôže nezávislej kultúre po koronakríze
Foto: Peter Bestvina / Zdroj: Dnes24.sk

O záchrannom balíku pre umelcov a ľudí z prostredia kultúry informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

„Nechceme, aby finančné dosahy koronakrízy položili kultúru v našom kraji na kolená. Napriek nevyhnutným úsporným opatreniam, ktoré sme museli robiť v našom rozpočte, sme sa rozhodli, že umelcom pomôžeme,“ povedal Viskupič.

Samospráva pripravila veľmi cielené opatrenia na pomoc tým, ktorí sa kultúrou živia a teraz prechádzajú ťažkým obdobím.

„V najbližších dňoch predstavíme podmienky dotačnej výzvy určené subjektom nezriaďovanej kultúry. Slobodných umelcov a nezávislé knižné vydavateľstvá podporíme prostredníctvom našich kultúrnych inštitúcií,“ dodal trnavský župan.

Hlavným cieľom podporného programu je zmiernenie následkov pandémie. Okrem vyhlásenia dotačnej výzvy pre profesionálne nezriaďované kultúrne subjekty TTSK plánuje mimoriadne vyčleniť finančné prostriedky pre galérie na akvizície diel súčasných slovenských vizuálnych umelcov a pre knižnice na nákup kníh malých knižných vydavateľstiev.

Divadelných umelcov na voľnej nohe TTSK zapojí do externého tvorivého tímu trnavského Divadla Jána Palárika, ktorý sa bude podieľať na vzniku inscenácie pôvodnej slovenskej hry pripravovanej na sezónu 2020/2021.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM