Júlia Vargová Správy

Ľudia chcú Grape na piešťanskom letisku: Vznikla petícia za jeho zotrvanie

Keďže piešťanské letisko ožíva, hudobné festivaly na ňom dostali stopku. Nové miesto by si tým pádom mal nájsť aj obľúbený Grape, ktorý tento rok navštívilo približne 20 000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia chcú Grape na piešťanskom letisku: Vznikla petícia za jeho zotrvanie
3
Galéria
Zdroj: TASR

Len nedávno sme informovali, že zvýšený nárast leteckej dopravy na Letisku Piešťany má za následok, že sa na ňom už nebudú konať letné hudobné festivaly. Proti tomuto rozhodnutiu vznikla petícia.

„Mesto Piešťany je na Slovensku aj v širšom okolí známe svojím bohatým kultúrnym životom, obzvlášť v priebehu letných mesiacov,“ začína text petície s názvom Zachovanie festivalu Grape v Piešťanoch.

„Festival, konajúci sa na letisku Piešťany, slúži nielen na propagáciu mesta na kultúrnej mape Európy (2× sa dostal medzi top 10 najlepších malých festivalov Európy), ale vďaka ubytovaniu návštevníkov aj v meste (v čase festivalu v roku 2019 boli vybookované takmer všetky kapacity hotelov aj súkromných ubytovaní) a vďaka ich využívaniu služieb má z neho prospech aj piešťanská ekonomika,“ vyzdvihuje petícia benefity pre mesto.

Ako uvádzajú iniciátori petície, 3. septembra 2019 sa objavila informácia, že Trnavský samosprávny kraj ako väčšinový vlastník letiska Piešťany už s Grapeom na letisku v roku 2020 nepočíta. Dôvodom má byť snaha o „rozlietanie“ letiska a zvýšenie počtu charterových letov počas letných mesiacov.

„Táto petícia chce, aby bol festival na piešťanskom letisku zachovaný, nakoľko je s ním za desať rokov existencie už previazaný a ide o ideálnu plochu, ktorú umiestnením aj rozlohou v širokom okolí nemožno nahradiť. Podľa tejto petície je možný variant kohabitácie funkčného letiska a festivalu zároveň. Teda, že v čase pravidelného konania Grapeu v druhý augustový týždeň by letisko na týždeň presmerovalo lety do Bratislavy. Tento ročník vďaka spokojnosti návštevníkov aj dobrej práci organizátorov dokázal, že obe aktivity je možné skĺbiť,“ píše sa v petícii.

„Veríme, že pri dobrej vôli všetkých zainteresovaných strán, teda Trnavského samosprávneho kraja, Mesta Piešťany, Slovenskej republiky a organizátorov festivalu Grape sa podarí dosiahnuť kompromis, vďaka ktorému ostane Grape perlou piešťanského kultúrneho leta,“ uzatvára text petície.

Tú za prvých päť dní od jej vzniku podpísalo približne 1350 ľudí. Ohlasy návštevníkov festivalu sú na facebooku jednoznačné, ocenili by zotrvanie festivalu na jeho tradičnom mieste. Koľko ľudí podpíše petíciu a či bude úspešná ukáže len čas.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Piešťanské letisko ožíva: Prvý charterový let smeroval do Turecka
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM