Monika Hanigovská Iné športy

Malý Rím ožije prvýkrát akčným športom: Majstrovstvá Slovenska v šprinte s mapou v ruke

Pozrite si VIDEO pozvánku priamo z Trnavy. V Malom Ríme odštartujú Majstrovstvá Slovenska v šprinte. Zúčastniť sa pretekov v historických uličkách mesta môže aj široká verejnosť.

Zdroj: YouTube.com

Trnava zažije v premiére 25. mája Majstrovstvá Slovenska v šprinte. Viac nám o pripravovanom podujatí porozprával Michal Tomašovič z Klubu orientačného behu Sokol Pezinok, ktorý je organizátorom tamojšieho športového projektu.

„Organizátorom je Klub orientačného behu Sokol Pezinok v spolupráci s mestom Trnava. Majstrovstvá Slovenska v šprinte, budú v Trnave po prvý raz. Doteraz sa orientačný beh vo vašom meste ešte nebežal,“ povedal pre spravodajský portál Trnava24 M.Tomašovič.

S mapou v ruke po Trnave

Orientačný beh je druh orientačného športu, v ktorom sa pretekár snaží peším pohybom či behom prejsť v čo najkratšom čase určitý počet označených miest v teréne, tzv. kontrolnými stanovišťami a to pomocou mapy.

„Bežať sa bude v historickom centre Trnavy, čo je orientačne veľmi zaujímavý a rozmanitý terén, ťažký z toho hľadiska, že bežci počas rýchleho behu musia čítať v mape veľa detailov, čo nie je jednoduché a vyžaduje si to maximálnu koncentráciu,“ prezradil M.Tomašovič.

Organizátori ohodnotili už teraz trnavskú lokalitu, ako veľmi zaujímavé miesto na orientačný beh. „Tieto preteky v „Malom Ríme“ vás určite nesklamú. Čaká vás nový, zaujímavý terén s námestiami, fontánami, kostolmi, parkmi a uličkami,“ takto pozýva klub na Majstrovstvá Slovenska v šprinte do nášho mesta.

Zabehať si môže ktokoľvek

Podujatie by malo podľa slov organizátorov prilákať aj zahraničných bežcov. Vítaná je však aj široká verejnosť. „Predpokladáme, že budeme hostiť približne 400 pretekárov z celého Slovenska, ale aj okolitých krajín. Na týchto pretekoch si môže zabehať ktokoľvek, od profesionálnych športovcov, štartujúcich v majstrovských kategóriách, až po verejnosť, začiatočníkov, alebo deti, ktoré môžu bežať tiež majstrovské, ale aj náborové (verejné kategórie),“ informovali organizátori. Bežecké kategórie budú rozdelené podľa veku a pohlavia, doplnené kondičnými alebo náborovými traťami.

Registrácia bude spustená na stránke www.orienteering.sk, v sekcii kalendár si budú môcť záujemcovia o tento šport rozkliknúť všetky podujatia na Slovensku, vrátané Majstrovstiev Slovenska v šprinte, ktoré sa tento rok odbehajú v Malom Ríme.

„Prihlásiť sa budú môcť podľa pokynov v propozíciách (e-mailom) – tie budú zverejnené čoskoro. Prihlásiť sa však bude dať aj priamo na mieste, v deň preteku,“ doplnili organizátori.

Zdroj: YouTube.com

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM