Monika Hanigovská Rôzne

Mesto odštartovalo projekt zdieľaných elektrobicyklov: Prinášame cenník

Systém Arboria bike ponúka zdieľané elektrobicykle. Peter Bročka očakáva už počas ostrého štartu veľký záujem širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Mesto odštartovalo projekt zdieľaných elektrobicyklov: Prinášame cenník
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Mesto odštartovalo do ostrej prevádzky projekt zdieľaných elektrobicyklov pod názvom Arboria bike. Ten je spoločným projektom Mesta Trnava a spoločnosti Lucron. Viac nám prezradila vedúca úseku komunikácie a marketingu z kancelárie primátora Veronika Majtánová.

„Dlho očakávaný dátum je konečne známy – každý, kto chce v rámci Trnavy využívať zdieľané elektrobicykle a je starší ako 18 rokov, sa môže do systému Arboria bike zaregistrovať už od pondelka 25. februára 2019,“ informovala kancelária primátora.

Registrácia je možná tromi spôsobmi. Osobne v Kancelárii prvého kontaktu na Mestskom úrade v Trnave na Trhovej 3, na na webstránke arboriabike.sk a v bezplatnej mobilnej aplikácii Freebike.

Najprv vlastnoručný podpis

Nevyhnutnými krokmi k úspešnému vstupu do systému výpožičiek je vlastnoručný podpis zmluvy v Kancelárii prvého kontaktu (KPK) a úhrada poplatku. „Jeho minimálna výška je 20 eur, ktoré slúžia ako ročná tarifa. V prípade registrácie cez web a aplikáciu je potrebné následne do dvoch pracovných dní navštíviť KPK kvôli podpisu a úhrade. Tento krok je nutný ešte pred uskutočnením prvej jazdy, pretože dovtedy bude mať používateľ svoje konto zablokované,“ stojí v správe mesta.

Pri registrácii každý dostane vstupné údaje do systému a v prípade záujmu i čipovú kartu, ktorá slúži na jednoduché spustenie aj ukončenie výpožičky, pokiaľ niekto uprednostní tento spôsob pred mobilnou aplikáciou.

Po splnení všetkých náležitostí bude možné vysadnúť na elektrobicykel od piatku 1. marca, kedy sa žlto-čierne tátoše po zimnej pauze vrátia do ulíc Trnavy.

Elektrobicykle Arboria bike slúžia na krátkodobý presun po meste. „Aktuálna poloha tých, ktoré sú voľné na výpožičku, je vyznačená v mapke na arboriabike.sk i v aplikácii Freebike. Stačí bicykel nájsť, vypožičať si ho cez appku alebo priložením čipovej karty k čítačke, a užívať si pohodlnú jazdu. Prvých pätnásť minút výpožičky je zdarma, po ich uplynutí je používanie elektrobicykla spoplatnené podľa cenníka uvedeného nižšie (a zároveň zverejneného na arboriabike.sk),“ dopĺňa mesto.

Vrátenie mimo staníc je spoplatnené

Malý Rím má podľa slov mesta momentálne 71 virtuálnych staníc, do ktorých sa elektrobicykle po ukončení jazdy vracajú bezplatne. „Vrátenie mimo stanice je spoplatnené sumou 40 centov, pričom elektrobicykle musia byť odstavené len na verejne prístupných miestach. Z dôvodu bezpečnosti nie je povolené jazdiť na elektrobicykli Arboria bike po pešej zóne na Hlavnej ulici,“ upozorňuje na túto skutočnosť kancelária primátora.

Trnavský projekt prešiel testovacou skúškou ešte na jeseň 2018. Záujemcovia nielen testovali elektrobicykle ale taktiež pomohli samospráve nastaviť systém do ostrej prevádzky.

„Odozva verejnosti bola veľmi pozitívna, ceníme si konštruktívnu spoluprácu a pomoc všetkých, ktorí elektrobicykle testovali. Vďaka nim sme mohli systém upravovať a ladiť, aby bolo požičiavanie si mestských elektrobicyklov pre používateľov jednoduché, rýchle a praktické“, hovorí primátor Trnavy Peter Bročka.

„Pri štarte ostrej prevádzky očakávame veľký záujem širokej verejnosti, pretože testovanie ukázalo, že zdieľané elektrobicykle v meste majú zmysel a ľudia ich radi využívajú,“ prezradil primátor Bročka.

Členovia testovacej skupiny sú v databáze používateľov už zaregistrovaní, je však potrebné, aby prišli do Kancelárie prvého kontaktu uhradiť poplatok.

Novinka – pauzovacia výpožička

Trnavská radnica informuje aj o novinke v podobe tzv. pauzovania výpožičky. „Novinkou oproti testovacej prevádzky je možnosť pauzovania výpožičky – elektrobicykel si môžete na desať minút rezervovať, ak si potrebujete napríklad odbehnúť do obchodu, a nemusíme sa obávať, že si ho medzičasom vypožičia niekto iný,“ stojí v správe mesta.

Aj túto novú funkciou chce samospráva najprv otestovať priamo v teréne, preto bude pozastavenie výpožičky počas prvých dvoch mesiacov bezplatné.

Cenník výpožičiek zdieľaných elektrobicyklov:

  • 15 min – zadarmo
  • 20 min – 0,15 €
  • 30 min – 0,35 €
  • 50 min – 0,50 €
  • 60 min – 1 €
  • 90 min – 1,50 €
  • 120 min – 2,50 €
  • 180 min – 5 €
  • Viac ako 180 min – 20 €
  • Pauzovanie výpožičky na 10 min – prvé dva mesiace zadarmo
Využijete služby zdieľaných elektrobicyklov?

nie
OBRAZOM: Zdieľané elektrobicykle v Trnave
3
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM