Monika Hanigovská Rôzne

Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Trnavčan

Z Trnavy a okolia je známych hneď niekoľko historických výtvorov, na ktoré máme byť právom prečo pyšní. Veď sledujte...

Ilustračný obrázok k článku Máme byť na čo pyšní: 5 historických výtvorov, ktoré by mal poznať každý Trnavčan
7
Galéria
Zdroj: TASR

Z Trnavy a okolia je známych hneď niekoľko pozoruhodných historických výtvorov, ktoré stoja za bližšie spoznanie. Vybrali sme rovnú päticu z nich. Pozrite sa na ne spolu s nami.

Najstaršie keltské hradisko

Neďaleko nášho mesta, v katastri obce Dolné Orešany, na vrchu zvanom Slepý (544 m.n.m) sa podarilo archeológom nájsť zaujímavý objav. Ide o najstaršie keltské hradisko na území celého Slovenska.

„Jedná sa zatiaľ o najstaršie známe sídlo tohto druhu v Podunajsku. Bolo chránené dvomi pásmi opevnenia. V roku 2008 bolo preskúmaných archeológmi v tejto lokalite cca 64 m2. Boli nájdené kováčske a hutnícke dielne, rôzne nástroje, bronzové spony, ľudské kosti a iné,“ pýši sa týmito informáciami obec na svojom webe.

Toto hradisko nájdu Trnavčania na vrchole kopca, na rozlohe približne 2 hektárov. Archeológovia v tejto lokalite našli zbrane ako šípy, kópie, meče, skládku ľudských kostí a boli tu taktiež nájdené dôkazy o pustošivom vyčíňaní ohňa.

„Bučianska Venuša“

Neďaleká obec Bučany je miestom, kde sa našlo hneď niekoľko pozoruhodností. V dedinke objavili venušu aj nálezisko, kde stál monumentálny objekt kruhového pôdorysu – rondel, ktorý slúžil na akési kultové predstavy a určité astronomické znalosti. Obec sa však môže pochváliť aj objavením mamutieho zubu.

Archeologické vykopávky poodhalili život neolitických roľníkov v podobe drobných sošiek žien, úlomkov nôh s detailne vypracovanými prstami i naznačenými členkami a plastiky domácich zvierat, ale dali tiež možnosť odhaliť i tzv. „Bučiansku Venušu“. Jedná sa pritom o drobnú sošku 6,5 cm vysokej sediacej ženy s pokrývkou na hlave.

Obec sa však môže popýšiť aj zaujímavým sídliskom, ktoré tu v dávnej minulosti stálo. Malo kruhový pôdorys, rondel. „S kultovými predstavami a určitými astronomickými znalosťami súvisí aj monumentálny objekt kruhového pôdorysu – rondel – na východnom okraji náleziská. Rondel pozostáva z dvoch sústredných priekop s hrotovým profilom, ktorý je charakteristický pre neolitické sídliská v Európe. Priekopy boli na povrchu široké 1,6–2,3 m a hlboké 2,6 m,“ opisuje obec. Dodáva, že priemer vonkajšieho kruhu bol asi 68 metrov a vnútorného 50 metrov. Vnútorná plocha bola ďalej chránená kolovou ohradou (priemer 44 m) vypletanou prútím a vymazanou hlinou.

Takýto návrat do minulosti si môžete vychutnať, keď pred Hlohovcom zabočíte na odpočívadlo Červeník. Na tomto mieste vás privíta zväčšenina pôvodnej „Bučianskej Venuše" a pamätník. Miesto pôvodného sídliska nájdete na Kopanici.

Mamutí zub

Za zmienku však stojí aj mamutí zub. Ten nie je výtvorom ľudského umu či rúk, ale samotnej prírody. Ako sme už spomenuli, jeho objavením sa môže pochváliť obec Bučany.

„Najstarším známym nálezom pravekej fauny z poslednej doby ľadovej je zub mláďaťa mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius) nájdený pri hĺbení studne neďaleko dolného cintorína v hĺbke asi 10 metrov. Či tu žili aj lovci mamutov, to sa zatiaľ nepotvrdilo,“ informuje obec na svojom webe.

Zdroj: TASR

Kostnica

Bazilika sv. Mikuláša víta svojou monumentálnosťou domácich Trnavčanov, ale aj turistov už z diaľky. V roku 2009 archeológovia na jej juhovýchodnej strane objavili a odkryli románsku rotundu s apsidou a to o priemere 9 metrov. Tzv. kostnica, ktorú tam objavili sa hrdí titulom najstaršej sakrálnej stavby nášho mesta. Naša trnavská kostnica sa datuje do roku 1360 a radí sa aj k najväčším kostniciam na Slovensku.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavské opevnenie

Opevnenie nášho mesta si zaslúžili taktiež pozornosť. Radí sa medzi najstaršie stredoveké opevnenia slovenských miest. V 13. storočí jeho múry obkolesovali jedno z vtedajších najväčších miest Európy – Trnavu. Obvod trnavského opevnenia dosahoval dĺžku približne troch kilometrov. V tomto storočí sa mohlo taktiež hrdo popýšiť 35 hranolovými vežami, pospájanými drevozemným valom. V priebehu ďalších sto rokov ho Trnavčania nahradili murivom.

Vieme, že tento zoznam, nie je kompletný. Napadol aj vám na um historický výtvor, ktorý si podľa vás zaslúži čitateľský priestor? Napíšte nám na trnava@global24.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

FOTO: Historické výtvory, ktoré stoja za poznanie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM