Monika Hanigovská Kultúra

Mária Terézia ožije v Chtelnickom kaštieli: Lákavý program pre malých aj veľkých

V kaštieli zažijú návštevníci rekonštrukciu korunovačného historického sprievodu na čele s kráľovnou, pre deti budú pripravené stredoveké atrakcie, rozvoniavať to bude gastrošpecialitami a to nie je zďaleka všetko.

Ilustračný obrázok k článku Mária Terézia ožije v Chtelnickom kaštieli: Lákavý program pre malých aj veľkých
8
Galéria
Zdroj: TASR

V Chtelnickom kaštieli onedlho odštartuje podujatie s názvom Tereziánske slávnosti, na ktoré pozýva OZ Zámok Hlohovec a obec Chtelnica.

Tereziánske slávnosti si budú môcť návštevníci podujatia vychutnať už prvú augustovú sobotu (4. august). Viac nám prezradila Jana Blažková, správkyňa kaštieľa v Chtelnici.

Tohtoročná slávnosť s novým programom

„Našim cieľom je zvýšiť povedomie širokého okolia o kaštieli a jeho histórii. Kým minulý rok sme sa v hlavnom bode programu zamerali na najvýznamnejších majiteľov kaštieľa so zreteľom na tradovanú návštevu významnej panovníčky chtelnického kaštieľa, tento rok bude centrálnym bodom rekonštrukcia korunovačného historického sprievodu na čele s kráľovnou Máriou Teréziou,“ prezradila pre náš spravodajský portál Jana Blažková.

„Vrcholným bodom kultúrneho programu bude samotná korunovácia jej veličenstva, s cieľom oživenia historickej ceremónie inaugurácie spoločne s prehliadkou dobovej šľachtickej kultúry,“ správkyňa tamojšieho kaštieľa.

Historickým sprievodom chcú organizátori prezentovať, ako vyzerali oficiálne korunovačné sprievody panovníkov v minulosti.

Zdroj: TASR

Vystúpenia, historické expozície, atrakcie aj jedlo

Na návštevníkov čaká bohatý program. „Súčasťou sprievodu bude program divadelných predstavení a tanečných vystúpení. Ďalšou, pre návštevníkov iste zaujímavou časťou programu, bude vystúpenie známej kapely Bystrík banda a vo večerných hodinách bude do tanca hrať Váh River band,“ doplnila organizátorka.

Počas celého trvania podujatia budú návštevníkom sprístupnené historické expozície kaštieľa s odborným výkladom a v priestore pred kaštieľom a v blízkom parku budú mať deti možnosť vyskúšať si rôzne atrakcie ako napríklad stredoveké historické hry, kolotoč, lukostreľbu, šerm, dobové remeselné dielne, kde si môžu vyrobiť produkt z dobových materiálov.

Aj milovníci kníh si prídu na svoje. Obecná Knižnica Chtelnica má pripravenú burzu kníh, ktorá bude lákať na viac ako 3000 všakovakých titulov. „Lákavejšie budú aj gastrošpeciality a tombola,“ zhodnotila správkyňa kaštieľa tohtoročný program podujatia.

Prinášame vám kompletný program:

  • 13.30 hod. – Slávnostné otvorenie podujatia s hudobným vystúpením Stana Kamenčíka a Dana Goroga
  • 14.30 hod. – Bábkové divadlo Jana Pilátová AnimareSilva
  • 15.00 hod. – SLÁVNOSTNÝ KORUNOVAČNÝ SPRIEVOD

KORUNOVÁCIA Márie Terézie

  • Divadelné hry – Ricasso, Jana Pilátová AnimareSilva

Tanečné vystúpenia – Saltarello

  • 18.00 hod. – Hanka Černá
  • 18.30 hod. – Bystrík banda
  • 20.30 hod. – Druhá Edícia
  • 21.00 hod. – Tanečná zábava s VÁH RIVER BAND

Sprievodný program:

  • remeselné dielne, batika, keramika, fúkané sklo, košíky, levanduľové výrobky. Obecná Knižnica Chtelnica má pripravenú burzu kníh

Pre deti bude pripravená:

Cesta rytiera – dobíjanie hradu, triafanie kopijou. Po prekonaní prekážok sa každý malý odvážlivec môže odfotiť v rytierskej zbroji. Naši najmenší si môžu ďalej vyskúšať lukostreľbu, dobové hry, historický kolotoč, maľovanie na tvár. Pripravene budú aj koníky.

OBRAZOM: Zachytená minuloročná  atmosféra slávnosti v Chtelnici
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM