Monika Hanigovská Rôzne

Podľa povesti ju získal váhavý syn: Obec pri Trnave má kaštieľ aj krásne tradície

V dávnej povesti váhal, či si túto dedinku zobrať. Dnes by sa asi čudoval, aké krásne tradície sa v nej zachovali. Domáci sú právom hrdí aj na svoj kaštieľ.

Ilustračný obrázok k článku Podľa povesti ju získal váhavý syn: Obec pri Trnave má kaštieľ aj krásne tradície
24
Galéria
Zdroj: TASR

Leží neďaleko Trnavy a priam láka na preskúmanie. Azda aj preto, že za jej vznikom stojí dávny príbeh, na ktorý si spomínajú najmä jej najstarší obyvatelia. Za jej vznikom je údajne povesť o otcovi, ktorý delil svoj majetok medzi svojich troch synov. No najmladší z nich natoľko otáľal s výberom, až mu ostala lokalita, na ktorej vyrástla dedinka, ktorú dnes poznáme pod názvom Chtelnica.

Tak, či onak, Chtelničania môžu byt právom aj dnes hrdí na svoju dedinku, ktorá ukrýva niekoľko zaujímavosti. Nechajte sa pozvať na krátku ale pútavú pozvánku po malebnej obci, ktorá sa má čím aj dnes chváliť.

Je perlou obce, o ktorú sa musia starať

Dedinka sa nedá len tak prejsť bez toho, aby si okoloidúci nevšimli renesančný kaštieľ s tereziánskou úpravou z roku 1603. Chtelničania pred rokom časť kaštieľa obnovili, a vytvorili tak priestor pre knižnicu, Malokarpatskú galériu ale aj regionálne múzeum, ktoré si môžete tiež prezrieť.

V útrobách kaštieľa si taktiež môžete vychutnať aj tzv. východný pavilón s Kaplnkou ukrižovania.V ka­plnke sa v minulosti nachádzal vzácny obraz z 18. storočia, ktorý zhotovil gróf Ján Erdödy, avšak po prepuknutí vojny sa toto dielo navždy stratilo.

Chtelnický kaštieľ je v súčasnosti zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok. Okrem zaujímavej architektúry dokáže zvábiť návštevníkov aj vďaka všakovakým kultúrnym akciám, ktoré sa tu odohrávajú. Azda najznámejšie a najlákavejšie sú samotné Tereziánske slávnosti, keď v kaštieli na chvíľu ožije dávna história a s ňou aj samotná Mária Terézia so svojou početnou družinou.

Zdroj: TASR

Chtelničania aj za účasti Ľudovíta Štúra

Chtelničania majú tradície aj hudbu doslovne akosi v krvi. Chtelnickí hudobníci sprevádzali slávnosti nielen v kostole a na cintoríne, ale aj na fare napríklad počas slávnostnej hostiny za účasti Ľudovíta Štúra. Dychovke sa venujú domáci dodnes. Krásnou ukážkou zachovaných tradícii sú napríklad fašiangy, keď Chtelničania chodia po dedine za sprievodu masiek.

Pre chtelnické fašiangy je typické, podložené stáročnou tradíciou s menšími obmenami podnes živé chodenie „Pod šable“. Je to udalosť, keď si môžete vychutnať domácich v krásnych krojoch, ako za spevu chodia cez dedinu a tancujú tzv. mečový tanec.

Táto tradícia mečového tanca pritom siaha až do 17. storočia a to konkrétne do obdobia protitureckých bojov i stavovských protihabsburských povstaní. V Chtelnici nezabúdajú ani na tzv. ručné stavania mája. Vidieť, aj keď zriedkavejšie, môžete aj kladenie lipových vetvičiek do okien.

OBRAZOM: Lákavá Chtelnica ponúka kaštieľ aj tradície
24
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM