Dominika Handzušová Iné športy

Matej Vanta o florbalovom Czech Open: Videli sme finty, ktoré vyrážali dych

Po návrate z turnaja v Prahe nám jeden z lídrov trnavských florbalistov sprostredkoval svoje dojmy. Matej Vanta hovorí o veľkom zážitku a cenných skúsenostiach. Spomína aj odchovanca Kristiána Frieda či najbližšie plány v príprave na blížiacu sa sezónu.

Ilustračný obrázok k článku Matej Vanta o florbalovom Czech Open: Videli sme finty, ktoré vyrážali dych
Zdroj: Dnes24.sk

FBC 11 Trnava mal na turnaji náročný program. V prvých dvoch dňoch to bolo až päť zápasov. Po trojzápasovej víťaznej šnúre ich čakal duel o postup medzi najlepších 32 proti 1. SC Vítkovice Oxdog Mustang. „Po troch vyhratých zápasoch sa naša psychická sila zdvihla a odhodlanie vyhrať ďalší zápas bolo jednoznačne cítiť,“ spomína Matej Vanta.

Zápas sa hral v dopoludňajších hodinách, hráči nemuseli vstávať priskoro a mohli sa tak pozrieť aj na turnajovú párty. „Chalanom som nič nezakázal, ale ani neodobril. Všetci majú vlastnú hlavu a rovnaký cieľ uspieť a to čo najvýraznejšie, ale samozrejme aj zábava musí byť! Prvoradý je pre nás však tím, ktorý môže byť len ak sme spolu a zodpovední. Verím im, bez toho to nejde,“ skonštatoval Vanta.

Predviedli sa brankári

Oxdog Mustang sa umiestnil na prvej priečke vo svojej skupine, čím postúpil priamo do hry o prvú tridsaťdvojku. Naproti tomu Trnavčania mali v nohách o dva zápasy viac. „Nám to vyhovovalo, pretože každý jeden nám dal cenné skúsenosti,“ vypichol pozitíva nad únavu Vanta. Súboj sa odohral na ihrisku športového strediska Hamr. Vďaka elektronickému systému usporiadateľov mali aj fanúšikovia zo Slovenska možnosť sledovať najdôležitejšie momenty naživo cez internet a držať svojim palce.

„Perlou zápasu boli brankári, zlikvidovali veľké množstvo striel a gólových šancí. Náš brankár Švec len potvrdzoval svoju formu. Na druhej strane už len meno hovorilo o tom, že v bráne je Pán Brankár – Roman Ciompa, ktorý si už odchytal aj nejedno Superfinále a aktuálne stále figuruje na súpiske A tímu českého majstra – 1. SC Vítkovice Oxdog,“ opísal najpodstatnejších mužov vyrovnaného stretnutia Vanta.

Mohli postúpiť, osud bol proti

Vítkovický Mustang podľa jeho slov doplnilo aj niekoľko ďalších hráčov z „áčka“, či už bývalých, alebo aktuálnych, ktorí disponovali veľkým množstvom skúseností. „Súper nám však v hre päť na päť často nestačil a dokázal nám streliť gól iba v presilovke o dvoch hráčov. Podarilo sa nám vyrovnať strelou Czeczotku a dve minúty pred koncom mohol Duran pridať ďalší gól. Avšak pri strele na takmer prázdnu bránu z 1,5 metra trafil súperovu hokejku.“

Napokon museli o postupujúcom rozhodnúť samostatné nájazdy. Trnavčanom sa podarilo premeniť len jedno z piatich, súperovi dve. „Prehra nás mrzí, ale v končenom dôsledku sa za predvedený výkon nemusíme vôbec hanbiť a odchádzame so vztýčenými hla­vami,“ pripomenul Vanta. „Nájazdy sú viac menej lotéria a isť ich proti niekomu, kto je ikonou extraligy, je obrovská skúsenosť,“ povedal po zápase Boris Sztruhár.

Skúsenosti na nezaplatenie

Napriek tomu, že už na turnaji priamo nepokračovali, program sa trnavským florbalistom ani zďaleka neskončil. Naživo mali možnosť vidieť v akcii najlepšie tímy sveta: IBF Falun (SWE), Pixbo Wallenstam IBK (SWE), SV Wiler-Ersigen (SUI) a Ta­tran Omlux Střešovice (CZE). V drese Falunu sa predstavil aj najlepší florbalista za rok 2013 – Rasmus Enström. 

Kapitán Matej Vanta neskrýval nadšenie: „To, čo sme mali možnosť zažiť, bolo niečo úžasné. Sme radi, že sme mohli byť pri tom. Vidieť takýchto hráčov v plnej paráde bol isto zážitok pre každého z nášho tímu. Videli sme dva zápasy o finále, kde celkovo padlo 17 krásnych gólov s množstvom osobných súbojov okorenených fintami, ktoré miestami vyrážali dych.“

Fried si vybojoval miesto u mužov

Do Čiech s tímom cestoval aj odchovanec Kristian Fried, ktorý bol jedným z najmladších účastníkov na Czech Open v kategórii muži. Dostal tak možnosť hrať so svojimi trénermi, proti hráčom vysokých kvalít. „Kiko sa snaží a stále nás presviedča o tom, že to myslí s florbalom vážne. Odkedy vstúpil do radov FBC 11 Trnava schudol cez 25 kíl, trénuje keď môže a vždy všetko robí naplno. Po dohode v tíme som sa rozhodol, že mu poskytnem tú možnosť ísť s nami aj napriek tomu, že ešte nemá 18 rokov a bral som si ho viac menej na svoju zodpovednosť. Som rád, že ma nesklamal a zároveň presvedčil aj ostatných o talente ktorý v ňom vidím."

Po turnajovej previerke s ním mužský tím ráta aj na novú sezónu. "Pred nami je ešte jeden turnaj, hodonínsky Summer Cup, kde by sme si radi vyskúšali ešte pár hráčov. Uvidíme, ako im bude priať dovolenkové obdobie,“ pripomenul Vanta fakt, že FBC 11 je amatérsky tím.

FBC 11 Trnava
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM