Júlia Vargová Rôzne Správy

Mesto radí: Všetko čo ste chceli vedieť o zápisoch do prvého ročníka

Obdobie zápisov sa týka budúcich prváčikov narodených od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013 a detí s odkladom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto radí: Všetko čo ste chceli vedieť o zápisoch do prvého ročníka
Zdroj: TASR

Čas zápisov sa nezvratne blíži a rodičia budúcich školákov majú kopu otázok. Tie najčastejšie z nich sa mesto pokúsilo zodpovedať ne svojom webe. Prehľad termínov zápisov a zoznam škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Trnava sme v článku uverejnili nedávno. Zápis do základných škôl v sa koná 4. a 5. apríla 2019 od 10:00 do 18:00.

Tu sú najčastejšie otázky a odpovede pre rodičov nastávajúcich prváčikov tak, ako ich uverejnila radnica na svojej stránke.

Kedy je rodič povinný zapísať dieťa do prvého ročníka?

V súlade s § 19 ods. 3 a § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008, Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sú zákonní zástupcovia dieťaťa povinní prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky (zápis do ZŠ). Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

V Trnave máme jeden školský obvod a deti sa zväčša prijímajú do jednotlivých základných škôl v blízkom okolí. Samospráva v budúcnosti uvažuje aj o vytvorení viacerých školských obvodov, ktoré by určili, do ktorej základnej školy dieťa patrí, čím by sa v niektorých prípadoch pomohlo rodičom zorientovať sa, kam majú ísť s deťmi na zápis.

Aké sú podmienky prijatia do ZŠ? Čo by dieťa malo vedieť a ovládať?

Podmienkou prijatia dieťaťa do základnej školy je dovŕšenie šiesteho roku veku a dosiahnutie školskej spôsobilosti. Pri zápise detí do základných škôl sú prítomní pedagogickí a odborní zamestnanci, ktorí posúdia, či je dieťa pripravené na plnenie povinnej školskej dochádzky, a prípadne odporučia zákonnému zástupcovi návštevu zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Sú tieto podmienky na každej škole rovnaké? Kto ich určuje?

V každej škole sú podmienky prijímania rovnaké, určuje to zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon).

Môže dieťa nastúpiť do školy skôr? V akých prípadoch?

Školský zákon myslí na túto možnosť v § 19 ods. 8, začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky je teda možný aj pred dovŕšením šiesteho roku veku dieťaťa. V takomto prípade je potrebné, aby zákonný zástupca k svojej žiadosti predložil súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a tiež súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

Kedy sa školská dochádzka odkladá?

Odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok je vždy na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. O odklade povinnej školskej dochádzky rozhoduje riaditeľ školy, ak dieťa dovŕšilo šiesty rok veku, ale nedosiahlo školskú spôsobilosť (§ 19 ods. 4 školského zákona).

Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník. Nultý ročník základnej školy je určený pre deti, ktoré k 1. septembru dosiahli vek šesť rokov, nedosiahli však školskú spôsobilosť, pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na to nie je u nich predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu prvého ročníka základnej školy.

Kedy bude rodič vedieť, koľko prváckych tried sa otvorí?

Riaditeľ školy predkladá rade školy a zriaďovateľovi na vyjadrenie žiadosť na schválenie návrhu na počty prijímaných žiakov a návrh na počty tried po zápise detí do základných škôl (zákon č. 596/2003 Z. z., § 5, ods.7, písm. a)). Počet prváckych tried, ktoré sa otvoria pre ďalší školský rok, budú riaditelia vedieť najneskôr do konca mája, keďže rozhodnutia o prijatí musia vydať do 15. júna.

Foto: ilustračné

Zdroj: trnava.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM