Júlia Vargová Správy Samospráva

Komplikácie kvôli obedom zadarmo: V Trnave bude o jedáleň s kuchyňou viac

Nová školská kuchyňa a jedáleň bude čoskoro nielen v Základnej škole na Bottovej ulici, ale aj v Základnej škole na Atómovej.

Ilustračný obrázok k článku Komplikácie kvôli obedom zadarmo: V Trnave bude o jedáleň s kuchyňou viac
Zdroj: TASR

Informovalo o tom mesto Trnava na svojej stránke. Obedy pre žiakov a učiteľov do Základnej školy na Atómovej ulici od roku 2006 dovážali. Pokrmy boli pripravované v Základnej škole na Spartakovskej ulici. Tam mestská samospráva rekonštruovala priestory kuchyne a spravila z nich najmodernejšiu veľkokapacitnú vývarovňu v Trnave.

Mesto už v tom čase uvažovalo nad výstavbou ďalších troch podobných zariadení, no prioritou bola rekonštrukcia samotných školských budov. „V roku 2016 sa mestská samospráva k tejto myšlienke vrátila. Vzhľadom na to, že budova školy na Atómovej ulici nie je typizovaná a má veľkorysejšie priestory, javila sa ako najvhodnejšia na rekonštrukciu a umiestnenie novej modernej školskej kuchyne pre päťsto stravníkov,“ píše sa na stránke mesta. Pôvodný projekt musí mesto nechať upraviť. Plánovaná kapacita kuchyne by od septembra tohto roku nestačila.

„Hlavným dôvodom na túto investičnú akciu mesta Trnavy je novela zákona o dotáciách, z ktorej vyplýva, že žiaci základných škôl budú mať od septembra 2019 obedy zadarmo. Počty stravníkov značne stúpnu a doterajšie stravovacie kapacity už nebudú stačiť na zabezpečenie obedov pre všetkých,“ informuje radnica na svojom webe.

„Po zmene legislatívy už nemôžeme počítať s tým, že na Spartakovskej navaria aj pre Atómovú a obedy sa tam len prevezú a vydajú, ako to bolo doteraz. Pri tom množstve jedál, s ktorým musíme počítať od septembra, kuchyňa na Spartakovskej nebude mať kapacitu na stravovanie žiakov ďalšej školy,“ povedal vedúci odboru investičnej výstavby mestského úradu Dušan Béreš.

„Preto chceme čo najskôr zabezpečiť rekonštrukciu bývalej kuchyne na Atómovej, aby sme tam mali podľa možnosti už od začiatku školského roka 2019 / 2020 k dispozícii novú modernú kuchyňu a jedáleň. Našťastie, potrebné úpravy si nevyžadujú veľké zásahy do projektu. Napríklad, pridáme jeden konvektomat, zväčšíme objem panvíc a kotlov na varenie, v tejto súvislosti upravíme aj vzduchotechniku, zmení sa umiestnenie elektrických prípojok, kanalizačného odpadu a prívodu vody,“ dodal Béreš.

Predpokladaná investícia je približne 750-tisíc eur. Skutočná hodnota stavby však bude známa až po verejnej súťaži.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM