Monika Hanigovská Rôzne

Mesto reaguje na problém obedov: Škola na Bottovej s rekonštrukciou alebo prístavbou

Samospráva hľadá riešenie so zabezpečením školských obedov na ZŠ Bottova ul. Chodenie na obed mimo priestorov školy má byť len dočasné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto reaguje na problém obedov: Škola na Bottovej s rekonštrukciou alebo prístavbou
Zdroj: TASR

Na tamojšej základnej škole je na obedy v tomto školskom roku prihlásených 590 stravníkov. Tí doteraz využívali stravovanie na Strednej športovej škole, ktorej zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj.

Pre kapacitné dôvody však stredná škola „formou dodatku k zmluve informovala riaditeľstvo základnej školy, že od 1. februára 2019 jej bude poskytovať maximálne 150 obedov denne, t. j. len pre prvé dva ročníky ZŠ. Dôvodom sú nedostačujúce kapacity v jedálni SŠ,“ informovalo mesto Trnava.

Prísľub pre prvý, druhý a tretí ročník

„Samospráva začala okamžite hľadať riešenia, aby nedošlo k výpadku stravovania pre starších žiakov a nebolo nutné prejsť na suchú stravu. Mesto na rokovaniach so Strednou športovou školou J. Herdu i jej zriaďovateľom, Trnavským samosprávnym krajom, predostrelo viacero návrhov (napr. umiestnenie mobilného výdajného pultu v jedálni SŠ) a žiadalo, aby bola zabezpečená strava aspoň pre najmenšie deti na prvom stupni ZŠ. Podľa TTSK nebola táto verzia možná, prisľúbili však naďalej poskytovať stravovanie žiakom 1., 2. aj 3. ročníka ZŠ,“ stojí v správe mesta.

Štvrtáci a druháci budú mať obedy zabezpečené na iných školách. „Mesto zároveň oslovilo riaditeľov škôl v blízkosti J. Bottu, ktorí ponúkli svoje kapacity na varenie i výdaj stravy. Štvrtákom sa podarilo zabezpečiť obedy na Spojenej škole na Ulici L. van Beethovena, ktorá je vzdialená približne desať minút chôdze od budovy základnej školy. Žiaci 2. stupňa budú na obedy chodiť na Základnú školu Andreja Kubinu (zhruba 15 minút peši),“ dopĺňa radnica.

„Obedy pre žiakov ZŠ Jána Bottu budú v každom prípade zabezpečené, hoci to pre časť z nich bude prechodne znamenať istý diskomfort pri presune na obed – samozrejme, v sprievode učiteľov,“ informovala radnica.

Chodenie na obed má byť dočasné

Mesto ďalej avizuje v správe, že takéto vydávanie obedov má byť len dočasnou záležitosťou. „Tento režim je dočasný, Mesto Trnava momentálne pripravuje zámer vybudovať kuchyňu s jedálňou priamo v priestoroch školy.“

Mesto v nej predkladá dve riešenia. „Do úvahy pripadá rekonštrukcia krídla, v ktorom v minulosti fungovala kuchyňa s jedálňou, neskôr boli však prebudované na šesť tried. Druhou možnosťou je prístavba v areáli školy. Snahou samosprávy je, aby nová kuchyňa s jedálňou na ZŠ Jána Bottu začala variť a vydávať stravu čo najskôr.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM