Rôzne

Múzeum v Trnave myslelo na najmenších: Skladačka pre návštevníkov, ktorí nevedia čítať

Na návštevníkov, ktorí nevedia čítať a potrebujú k tomu mamu, otca alebo staršieho súrodenca, myslelo Západoslovenské múzeum v Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum v Trnave myslelo na najmenších: Skladačka pre návštevníkov, ktorí nevedia čítať
12
Galéria
Zdroj: TASR

Múzeum v Trnave vydalo skladačku Dejiny Trnavy pre najmenších. Hravou formou im dokáže priblížiť dôležité momenty histórie najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku.

„Zamerali sme sa na deti v predškolskom veku, ale tiež menších školákov,“ povedala vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová. Skladačka obsahuje šesť úloh, ktoré deti môžu počas návštevy múzea riešiť alebo sa im venovať doma.

Od hradieb až po Trnavskú univerzitu

„Začali sme hradbami, ktoré sú v Trnave jednou z dominantných pamiatok, potom nasleduje téma kráľ. Tu sme použili jediný dátum na celej skladačke. Ale keďže letopočet 1238, keď Belo IV. udelil Trnave privilégium slobodného mesta, podliehajúceho pod kráľovskú právomoc, a tým ovplyvnil celý jeho nasledujúci vývoj, bude malých Trnavčanov sprevádzať aj v budúcnosti, je vhodné, aby ho vnímali čo najskôr,“ uviedla Jurčová. Nasleduje téma Bazilika sv. Mikuláša s najstaršou trhovou osadou a Trnavská univerzita s observatóriom.

Aj trnavské nárečie

„Vybrali sme aj trnavské nárečie. I keď sa Antonovi Bernolákovi nepodarilo presadiť trnavčinu za spisovný jazyk, Trnavčania sú aj tak na jeho pokus právom hrdí,“ dodala Jurčová. Deti by preto mohli vedieť, čo znamenajú výrazy „gace“, „duchna“, „oringle“, „tepich“ a „žufana“. Poslednou témou sú remeselníci, po ktorých trnavské ulice doposiaľ nesú pomenovania.

Skladačka je ilustrovaná kresbami detí materských a základných škôl, ktoré vznikli počas výtvarných dielní v múzeu. Vydanie podporilo mesto Trnava.

Jurčová dodala, že skladačka je k dispozícii už teraz, ale väčšie uplatnenie nájde od septembra, keď múzeum plánuje otvorenie reinštalovanej expozície Dejiny Trnavy.

Prezrieť stálu expozíciu Západoslovenského múzea si môžete v nasej priloženej fotogalérii.

OBRAZOM: Stála expozícia Západoslovenského múzea
12
Galéria
Zdroj: TASR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM