Júlia Vargová Samospráva

Mesto reaguje na zmeny klímy: Podpísalo memorandum o spolupráci s univerzitou

Rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Klaudia Halászová a primátor Trnavy Peter Bročka podpísali 30. septembra na pôde radnice memorandum o spolupráci v oblasti adaptačných opatrení na klimatické zmeny.

Ilustračný obrázok k článku Mesto reaguje na zmeny klímy: Podpísalo memorandum o spolupráci s univerzitou
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava , Martin Hesko

Informovala o tom Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta a vedúca úseku komunikácie a marketingu. Zo spolupráce Mesta Trnava a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity by mohli vzísť projekty revitalizácie vodných tokov, návrh manažmentu zrážkovej vody v meste aj budovanie agrolesníckych hospodárskych systémov…

Finančne prispejú obe strany

„Podpis memoranda je prvým krokom k budúcej spolupráci v oblasti adaptačných opatrení na klimatické zmeny nielen v intraviláne mesta, ale aj v jeho okolí. Participácia univerzity pri ich tvorbe je cenným prínosom pri reagovaní na náročné výzvy, ktoré nás v rámci zmeny klímy čakajú. Ide o jednu z najväčších priorít súčasnosti,“ uviedol primátor Peter Bročka.

Financovanie jednotlivých aktivít bude podľa mesta zabezpečené z finančných prostriedkov oboch strán memoranda, pokiaľ sa v individuálnych prípadoch nedohodnú inak.

„Stále viac sa nám potvrdzuje to, na čo odborníci upozorňujú už nejaký čas: že na zmiernenie dopadov zmeny klímy nepostačuje robiť opatrenia iba v meste, ale je potrebné aplikovať ich aj v okolitej krajine. Trnava je obkolesená poľami, nemáme žiadne lesy a zvlášť po zožatí úrody sa tieto polia menia na radiátory sálajúce teplo. Nehovoriac o tom, že mnohohektárové monokultúrne lány sú veľmi zlým prostredím pre biodiverzitu," ozrejmuje problematiku vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Tomáš Guniš.

Mesto podľa Guniša má spracovaný územný systém ekologickej stability, je však potrebná jeho aktualizácia. Príprava podkladov pre aktualizáciu tohto strategického dokumentu bude jednou z úloh, s ktorými sa mesto obráti na Poľnohospodársku univerzitu.

"Našim cieľom je vytvorenie siete biopásov, remíz a alejí, ktorá by nám pomohla dostať krajinu do trvale udržateľného stavu. Rovnako si od spolupráce s univerzitou sľubujeme nastavenie parametrov pre sledovanie kvality pôdy, alebo rady pri tvorbe manažmentu dažďových vôd,“ priblížil motiváciu a ciele trnavskej mestskej samosprávy vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií.

Prvé slovenské mesto

Ako ďalej informuje radnica, Trnava sa podpisom memoranda pravdepodobne stane prvým mestom na Slovensku, ktoré sa na odbornej úrovni zameria na opätovné sprírodňovanie okolitej krajiny s cieľom zmierniť následky klimatickej zmeny.

Mesto v súvislosti s revitalizáciou vodných tokov, obnovou mokradí a trvalo udržateľným agrolesníckym hospodárením hovorí o enviromentálnom prínose i ekonomickej návratnosti.

„Agrolesnícke systémy viažu viac uhlíka, v porovnaní s klasickým poľnohospodárskym systémom môžu poskytnúť vyššie príjmy poľnohospodárom, aj dať prácu obyvateľom vidieckych oblastí,“ uvádza radnica dodávajúc, že na Slovensku je pojem agrolesníctvo stále neznámou. Trnava a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre by sa tak mohli stať priekopníkmi v tejto oblasti.

Foto: Ilustračné

Mesto Trnava podpísalo memorandum o spolupráci s SPU
4
Galéria
Zdroj: Mesto Trnava , Martin Hesko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM