Júlia Vargová Rôzne Správy

Mesto vyjadrilo podporu autistom: Radnicu rozsvietilo na modro, FOTO

Radnica sa v noci z utorka na stredu pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme rozsvietila na modro.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyjadrilo podporu autistom: Radnicu rozsvietilo na modro, FOTO
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa informácií zo stránky mesta Trnava sa po purpurovom a zelenom osvetlení, ktorými sme si pripomenuli Svetový deň predčasne narodených detí a Deň sv. Patrika, i po zhasnutí osvetlenia počas Hodiny Zeme trnavská radnica zahalila do modrej farby. Stalo sa tak v noci z utorka, 2. apríla na stredu, 3. apríla.

Toto nasvietenie nemalo len estetickú funkciu, i keď radnica odetá do modrej farby prilákala pohľady nejedného okoloidúceho. Farebná šou mala hlbší význam, mala vyjadriť podporu myšlienke vzájomného pochopenia a rešpektu ľudí s autizmom u väčšinovej spoločnosti.

Práve to je podľa Petry Zlochovej, predsedníčky občianskeho združenia SMARTÍK: „Východzím predpokladom destigmatizácie autizmu a účinnou prevenciou diskriminácie ľudí s poruchou autistického spektra.“ Práve toto združenie v spolupráci s českým OZ Za sklem a slovenským OZ Na trati oslovilo Mesto Trnava so žiadosťou o podporu kampane Slovensko svieti na modro.

„Organizácia spojených národov vyhlásila 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme v roku 2007. Charakte­ristická je preň modrá farba, pretože je symbolom komunikácie – jednej z oblastí, ktoré sú pre osoby s poruchou autistického spektra problematické,“ ozrejmuje zmysel kampane mesto na svojom webe.

Okrem radnice sa na modro rozžiarili i viaceré pamiatky v centre Trnavy. Mesto ďalej dodáva, že na Slovensku žije takmer 55 000 ľudí s poruchou autistického spektra (PAS). Radnica taktiež upozorňuje, že kampaň, ktorej cieľom je osveta a skvalitnenie života osôb s PAS, trvá počas celého apríla. Svoju podporu možno preukázať aj modrým oblečením či doplnkom.

Trnavská radnica v modrom
6
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: trnava.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM