Júlia Vargová Rôzne Správy

Celosvetová tradícia už aj v Trnave: Radnicu rozsvietili na zeleno, FOTO

Mestá po celom svete si 17. marca pripomínajú Deň svätého Patrika. Tento rok sa k oslavám írskeho sviatku pridala aj Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Celosvetová tradícia už aj v Trnave: Radnicu rozsvietili na zeleno, FOTO
3
Galéria
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: trnava.sk

V utorok 12. marca si ľudia prechádzajúci po pešej zóne mohli vychutnať zelené divadlo. Radnicu na Hlavnej ulici odeli do zelenej farby druhý marcový utorok okolo šiestej hodiny večer. Stalo sa tak pri príležitosti Dňa svätého Patrika a s ním spojenej návštevy írskej veľvyslankyne na Slovensku Hildy Ó Riain v našom meste.

Trnavčanom sa tak na moment naskytol pohľad na svetelné divadlo. Podľa hovorcu Trnavy sa mesto snaží využívať možnosť osvetľovania historických budov opodstatnene. „Vždy sa snažíme reagovať na určité dianie. Farebnosťou chceme niečo symbolizovať, alebo naznačiť,“ hovorí Pavol Tomašovič.

Zelená je typická farba Írska. Počas osláv Dňa sv. Patrika sú ulice plné zelených štvorlístkov, klobúkov, Íri dokonca na zeleno farbia aj pivo či celú rieku. Sviatok oslavovaný 17. marca je po duchovnej stránke dňom modlitieb a misionárov. Svätý Patrik bol misionár, ktorý do Írska priniesol kresťanstvo i novú abecedu. Dodnes je uctievaný vo viacerých krajinách sveta. Kontrast k duševnej stránke tohto sviatku predstavujú bujaré oslavy v írskej metropole, Dubline. Obrovský sprievod si prichádzajú pozrieť ľudia z celého sveta. Spievajú a tancujú v uliciach, oslavujú svojho patróna.

V rámci vzájomnej spolupráce a spolupatričnosti sa na Deň svätého Patrika na zeleno rozsvecuje celý svet. Zelená každoročne zakrýva dominanty a budovy metropol, ako napríklad starobylá Petra v Jordánsku, newyorská Empire State Building, pražský Petřín, egyptské pyramídy či šikmá veža v Pise.

Trnavská radnica sa tento rok pripojila o niečo skôr, pri príležitosti návštevy írskej veľvyslankyne, 12. marca.

Stretnutia s predstaviteľmi mesta na pôde radnice sa zúčastnili aj prodekanka pre zahraničné vzťahy Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity Dana Masaryková, vedúca Katedry anglického jazyka a literatúry Silvia Pokrivčáková a mediálna asistentka Zuzana Kršjaková. „Návšteva sa niesla v príjemnej atmosfére, pani Hilda Ó Riain prejavila rozsiahle znalosti o Slovensku i o Trnave. Zaujímala sa o aktuálne dianie v našom meste, pričom sa tu vraj cítila veľmi dobre,“ informuje radnica na svojom webe.

Pri príležitosti Dňa sv. Patrika radnica svietila na zeleno
3
Galéria
Foto: Matúš Koprda / Zdroj: trnava.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM