Samospráva

Miestny poplatok za rozvoj? Trnavskí poslanci materiál vyradili z rokovania

Aktualita z dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva. Mesto Trnava nebude zatiaľ zavádzať miestny poplatok za rozvoj.

Ilustračný obrázok k článku Miestny poplatok za rozvoj? Trnavskí poslanci materiál vyradili z rokovania
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavskí poslanci rozhodli na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva stiahnuť pripravený materiál, ktorý vyruboval pre jednotlivé štvrte mesta odlišnú výšku poplatkov za realizáciu nových stavieb na bývanie, priemysel a sklady, administratívu a pre pôdohospodárstvo.

Všeobecne záväzné nariadenie k danej otázke malo platiť od začiatku budúceho roka, avšak aktuálna situácia v legislatíve SR mestám umožní urobiť tento krok aj neskôr. Pri komerčných stavbách, ktoré v budúcnosti vyrastú na území Trnavy, chcela samospráva využiť maximálnu možnú výšku poplatku – 35 eur za m2. V iných prípadoch od 10 do 20 eura.

Dôvodom uplatnenia miestneho poplatku je skutočnosť, že Trnava ako administratívne centrum zaznamenáva veľký rozmach výstavby už niekoľko rokov. V rokoch 2011–2015 bolo v meste postavených zhruba 362 000 m2 podlahovej plochy. Výstavba vyvoláva potreby budovania ďalšej technickej, ale aj sociálnej infraštruktúry, čo predstavuje tlak na výdavky v rozpočte samosprávy. K téme sa plánujú poslanci vrátiť na niektorom z nasledujúcich zasadnutí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM