Dominika Handzušová Samospráva

Mimoriadne zasadnutie trnavského parlamentu: Hlasovanie o pokute pre poslanca zmietli zo stola

Jeden z poslancov za iniciatívu Lepšia Trnava porušil zákon, keď nepodal svoje majetkové priznanie. Mohli mu za to vyrubiť pokutu 26,58 eura. Mestské zastupiteľstvo malo preto zvolané mimoriadne zasadnutie.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne zasadnutie trnavského parlamentu: Hlasovanie o pokute pre poslanca zmietli zo stola
Foto: Dominika Handzušová

Konanie voči poslancovi Adamovi Peciarovi iniciovala komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. V zostave troch členov (KDH, Smer-SD) bez predsedníčky Veroniky Virághovej (Lepšia Trnava) ešte v júni informovala o nesplnení povinnosti mestské zastupiteľstvo. To následne schválilo začatie konania voči Peciarovi vo veci porušenia Ústavného zákona.

Hlasovanie návrh nepodporilo

Z 31 poslancov prišlo na schôdzu 26. Z nich hlasovali 13 za a 13 proti prijatiu uznesenia. O tom, či poslanec Peciar zaplatí pokutu, sa napokon ani nehlasovalo. Pokuta sa rovná trojnásobku priemernej mesačnej poslaneckej odmeny. Tá sa podľa zákona vyrátava ako jedna dvanástina celkovej odmeny v danom roku. Peciar mal za uplynulý rok odmenu vo výške 106,3 eura, nakoľko ako poslanec začal pracovať po komunálnych voľbách až v decembri 2014. Trojnásobok vyšiel potom na 26,58 eura. Podľa hlasovania ani ten však platiť nemusí.

Peciar sa po skončení schôdze odmietol vyjadriť, primátor Peter Bročka (Lepšia Trnava) povedal, že napriek tomu Peciar sumu ako morálnu satisfakciu pošle na účet Nadácie Trnava Trnavčanom. „Pochybenia sa stávajú, verím, že je to posledné,“ povedal Bročka.

Jedno pochybenie už má za sebou

Odmena za prácu poslanca Peciara za rok 2015 poputuje na účet materskej školy v Trnave. Poslanec sa jej vzdal po tom, ako sa Mestské zastupiteľstvo zaoberalo jeho pochybením pri hlasovaní počas májovej schôdze poslaneckého zboru. Vtedy hlasoval aj za dočasne neprítomného poslanca z klubu Lepšia Trnava, na čo upozornil jeden z poslancov za KDH.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM