Monika Hanigovská Rôzne

Módna dizajnérka Gabriela Giotto: Verím, že sloboda u nás prenikne aj do sféry obliekania

Narodila sa v Trnave a oslovil ju svet módy. Kúsky dizajnérky Gabriely Giotto si obliekajú aj známe mená šoubiznisu. Prinášame vám s ňou rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Módna dizajnérka Gabriela Giotto: Verím, že sloboda u nás prenikne aj do sféry obliekania
30
Galéria
Zdroj: Pavol Bohunický/ Lucia Humer

Rodená Trnavčanka Gabriela Horváthová je dnes známa najmä ako Gabriela Giotto. Do svojich sedemnástich rokov žila v našom meste, v súčasnosti býva v Bratislave.

Ako nám prezradila, od malička vyrastala v kultúrne inšpiratívnom prostredí. V trnavskom byte – ktorý pripomínal niečo medzi galériou a knižnicou – si podávali kľučku od dverí aj maliari, básnici, či spisovatelia. A práve i toto prostredie spolu s aktívnym cestovaním do ďalekých, ale aj bližších krajín, ktoré boli plné odtieňov farieb mora, paliem, či napríklad lákavých kvetov, ju inšpirovalo k tvorivému procesu. A ako dodáva, až k určitému druhu meditácie. Vyspovedali sme módnu dizajnérku Gabrielu Giotto.

Váš neprehliadnuteľný rukopis v podobe módneho oblečenia pre ženy a mužov, či bytových doplnkov, priam srší akousi šťavnatou dávkou exotiky. A práve s nimi sa spája akosi aj vaše meno. Prečo sa z Gabriely Horváthovej stala vôbec Gabriela Giotto?

Po období, keď som napĺňala korporátne ciele, nadišiel čas, aby som si naplnila konečne tie vlastné. Predtým som vsádzala na čisto pragmatické rozhodnutia v živote a ignorovala akoby silu vnútorného hlasu, ktorý som pre hektiku, v akej som žila, ani nepočula. Ešte počas pôsobenia v manažmente som začala vystavovať svoje obrazy. Po troch rokoch výstav, kedy moje obrazy putovali po biznis centrách v Prahe, Košiciach aj Bratislave, som si položila kľúčovú otázku: Kto už len v 21. storočí bude chodiť do galérií? Minorita. A tam niekde vznikla myšlienka preniesť kúsok umenia na predmety dennej spotreby. Ako správna marketingová manažérka som chcela osloviť širšie spektrum ľudí, než len minoritnú skupinu milovníkov umenia. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa pustila do vytvárania vlastnej dizajn značky.

Pôsobila ste aj v slovenských médiách ako redaktorka, moderátorka a neskôr ste prešla do oblasti public relations, či ste zastávala post PR & marketingovej manažérky. To je dosť široký záber… Ako ste sa vôbec dopracovali k takémuto špecifickému svetu, akým je umenie?

Myslím, že človek sa musí s umeleckou dušou už narodiť. Vyrastala som vo vysoko kultúrne inšpiratívnom prostredí, s rodičmi som od malička pravidelne navštevovala všetky divadelné premiéry, vernisáže výstav, náš byt vždy pripomínal niečo medzi galériou a knižnicou a väčšinu rodinných priateľov tvorili maliari, básnici, spisovatelia. Už v dvanástich rokoch som viedla svoj vlastný tanečný súbor, robila choreografie, navrhovala kostýmy na naše vystúpenia. Okrem toho som chodila na klavír, dramatický, či recitačný krúžok. Pamätám si, že som ešte v rannejšom detstve dokázala hodiny stráviť pri kreslení. Keď sa však rozhodovalo o mojom štúdiu a smerovaní, tak zvíťazilo gymnázium. Nasledovalo štúdium na FFUK, následne na PFUK. Zvyšok poznáte. Práca v oblasti PR a marketingu je veľmi kreatívna a musím priznať, že ma vždy veľmi bavila. Bola to tzv. moja krvná skupina. Neprestala som sa jej venovať, ale dnes ju robím už sama pre seba, resp. svoju dizajn značku.

Zdroj: Gabriela Giotto Fashion

Pre vašu tvorbu je príznačná farebnosť a prítomnosť rôznych vzorcov a ornamentov. To nie je veľmi typické pre naše slovenské končiny. Odkiaľ teda čerpáte inšpiráciu?

Jedným z hlavných zdrojov inšpirácie bolo moje časté cestovanie. Vždy mi bolo dopriate veľa cestovať, veľká časť rodiny žila v zahraničí, tri sezóny som robila sprievodkyňu/de­legátku v Španielsku a Grécku, následne som pôsobila ako PR manažér a hovorca leteckej spoločnosti, väčšinou som pracovala pre medzinárodné korporácie, kde som často cestovala na služobné cesty do zahraničia… Stále ma dokáže fascinovať nádherná architektúra, keď môžem obdivovať tisíc detailov remeselnej zručnosti a estetickej dekoratívnosti. Dnes prevažuje v architektúre najmä funkcionalizmus a minimalizmus. Rovnako silný vplyv majú na mňa krásy prírody, milujem palmy, nádherné kvety hýriace všetkými farbami, úžasné odtiene farieb mora či oceánu. To sú tie vonkajšie vplyvy. Tvorivý proces sa však u mňa odohráva pri zmenenom stave vedomia, je to určitý druh meditácie.

Obklopujete sa všeobecne rada originalitou? Alebo svoju prácu vidíte najradšej na iných ľuďoch, či v ich príbytkoch…

Milujem sa obklopovať krásnymi originálnymi vecami, či už ide o šaty, šperky, obrazy alebo dekoratívne doplnky do bytov. Rada kombinujem svoju vlastnú tvorbu s kúskami, ktoré som si priniesla zo zahraničia. Samozrejme nie je nad pocit, keď vidíte niekoho na ulici, kto má oblečené niečo z vašej dizajn značky. Klienti mi väčšinou posielajú svoje fotografie obývačiek, kam naaranžovali moje dizajn vankúšiky alebo sa mi niektoré dámy nafotia v mojich šatách, kabátoch, pončách či so šatkou. Z toho mám naozaj vždy veľkú radosť!

Zdroj: Lucia Humer

Módu máte určite takpovediac v oku. Sú podľa vás Slovenky a zvlášť Trnavčanky v tomto smere, povedzme, že odvážnejšie ako pred niekoľkými rokmi?

Slovenky patria nepochybne medzi najkrajšie ženy sveta, o tom už dnes niet pochýb a podľa mňa sa vedia veľmi vkusne a moderne obliekať. Veď stačí sa posadiť na promenádu nákupných stredísk a zažijete módne defilé krások v rozmanitých outfitoch. Trnavčanky určite nezaostávajú, hoci zrejme nie sú až také odvážne ako dievčatá, či ženy v Bratislave. Predsa len sa v menších mestách ešte zrejme rieši istý stupeň neslobody v podobe obáv, „čo na to povedia susedia, známi, kolegovia, atď.“(úsmev) Každopádne verím, že sloboda postupne celoplošne prenikne aj do sféry obliekania.

Ostaňme chvíľku ešte pri ženách. Vaše kolekcie, konkrétne šaty, tričká a ich doplnky prezentujete na slovenských aj českých prehliadkach. Dostali sa však aj do Paríža Východu – libanonského hlavného mesta Bejrút. Pri akej príležitosti to bolo?

Bolo to pri príležitosti 24. výročia osláv Nežnej revolúcie a 20. výročia vzniku Slovenskej republiky, keď slovenská ambasáda v spolupráci s českou zorganizovali nádherné podujatie Jazz and Art Fashion Show. Akcia sa konala v krásnych priestoroch auly historickej budovy Americkej Univerzity Bejrút (18.novembra 2013). Počas večera vystúpil Milan Svoboda Jazz Kvartet a ja som mala tú česť reprezentovať slovenskú kultúru v podobe výstavy svojich obrazov a tiež aj módnou prehliadkou svojej najnovšej kolekcie. Bolo tam 700 prominentných hostí a nádherná atmosféra. Bejrútčania sú známi tým, že vášnivo milujú módu a ja som bola príjemne prekvapená tým, ako spontánne a často tlieskajú počas módnej prehliadky. „V Bejrúte je obrovská konkurencia vychýrených návrhárov ako je Elie Saab či Georges Chakra. Preto tu môže preraziť iba ten, kto príde s výnimočnou tvorbou, takou, akú má Gabriela,“ povedala po mojej originálnej prehliadke libanonská odborníčka na módu Hadia Sinno.

Zdroj: Lucia Humer

Inšpirovala vás taká ďaleká a exotická krajina, akou je Libanon, pri ďalšej tvorbe?

Boh cestuje po svete incognito a my to nazývame náhodou či synchronicitou. A presne takouto „náhodou“ som sa ocitla v Bejrúte so svojou skvelou kamarátkou Natáliou, ktorá bola presvedčená o tom, že musím ísť s ňou. Celé mi to znelo ako bláznivý nápad. Každopádne sme počas našej prítomnosti v Bejrúte navštívili aj našu ambasádu a stretli sa osobne s naším veľvyslancom SR H.E. Ivanom Surkošom. A to bol osudný krok, keďže som po návrate do Bratislavy a ešte následnom stretnutí s jeho šarmantnou pani manželkou dostala šancu pár týždňov na to ísť reprezentovať slovenskú kultúru na blížiace sa veľké podujatie do Bejrútu (už vyššie spomínané). Je vám jasné, že som sa zo svojej prvej návštevy Libanonu vrátila s plným skicárom kresieb, náčrtov a poznámok. Po návrate domov som ich spracovala do veľkoplošných akrylových dizajnov a obrazov. A práve z týchto najnovších dizajnov inšpirovaných energiou Bejrútu som vytvorila svoju novú módnu kolekciu, ktorú som symbolicky mohla vrátiť späť Bejrútčanom ako svoj darček.

Vaše kolekcie si už obliekalo viacero známych alebo inak zaujímavých ľudí, prezradíte našej redakcii, s ktorými sa najlepšie spolupracovalo?

Prvou tvárou mojej dizajn značky bola krásna charizmatická hudobníčka Silvia Šarköziová z Cigánskych diablov, potom nasledovala spolupráca s viacerými známymi osobnosťami šoubiznisu. Spomeniem speváčku Natáliu Hatalovú, herečku Karin Haydu, Marcelu Molnárovú, či napríklad speváčku Dominiku Mirgovú. Z pánskych modelov to boli herec Braňo Deak, joga guru Fredy Aysi, moderátor Justin Topoľský, sólista Metropolitnej Opery New York Štefan Kocan, klavírny virtuóz Jozef Hollý, primáš Štefan Picúr Banyak z Cigánskych Diablov a mnohí ďalší.

Spomínali ste mužov… Čo vaše pánske viazanky, tie sú tiež pestré. Skutočne sú naši muži takí odvážni? Alebo najprv si musia nechať poradiť, či povedzme, že trošku podstrčiť…

Pánska móda nie je taká rozmanitá ako dámska, takže je tam priestor na rozvíjanie. Dnešní muži sú už trochu odvážnejší v zmysle, že sa radi odlišujú a častejšie sa stretávame s troškou extravagancie v prípade moderných motýlikov, šálikov, či dekoratívnych vreckoviek. Moja nová kolekcia pánskych dizajn doplnkov je veľmi svieža, výrazná, ale nájdete tam aj decentnú sivú či viaceré odtiene najobľúbenejšej mužskej farby – modrej.

Do svojej práce určite dávate aj kus vlastnej energie. Ako sa vôbec taký návrh dostane na samotné módne kúsky? Čím všetkým si musí prejsť výroba šatstva?

Každé umelecké dielo je sebavyjadrením svojho tvorcu. Keďže som v prvom rade dizajnérka, kupujem len čisto biele látky, na ktoré špeciálnou technológiou prenášam svoje obrazy a dizajny. Inými slovami si vytváram svoje vlastné látky. Každé šaty sú preto originálne a nesú v sebe svoj jedinečný energetický príbeh.

Zdroj: Lucia Humer

Aký materiál vlastne pri spracovaní používate? Nie je náročné preniesť váš konkrétny námet na podklad?

Používam rozličné spektrum materiálov. Hlavným kritériom je pre mňa kvalita, príjemnosť na dotyk a to najpodstatnejšie je, aby daný materiál umožňoval dosiahnuť pri potlači žiarivosť farieb. Nič vzácne nie je jednoduché a miestami ide doslova priam o alchýmiu. Bol to proces nájdenia tej vhodnej technológie, správnej kalibrácie farieb, nastavenia správnej teploty, času, atď.

Vaša značka sa dostala aj do mekky filmového a zábavného priemyslu, v súťaži World Championships of Performing Arts 2015 (WCOPA) v Hollywoode…

Slovenskej modelke Adriane Paškovej som špeciálne pre účasť v tejto súťaži WCOPA vytvorila na mieru šité originálne dizajn šaty aj plavky a bol to úspech pre Slovensko, keďže Adriana získala hneď tri medaily a jedna z nich bola za kategóriu modeling, kde zažiarila práve v mojich šatách.

Vedeli by ste zhrnúť jednou výstižnou vetou, čo znamená pre vás vôbec táto práca?

Celoživotnú vášeň, radosť, naplnenie svojho vnútorného poslania. Žiť pre mňa znamená najmä tvoriť.

Zaujímavý a nezameniteľný dizajn Gabriely Giotto na modeloch šiat, overálov, tuník, plaviek či interiérových doplnkov si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Hl. foto: Pavol Bohunický/ Lucia Humer

Rodáčka z Trnavy navrhuje originálne módne kúsky: Zoznámte sa s nimi aj vy, FOTO
30
Galéria
Zdroj: Pavol Harum
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM