Samospráva

Mráz vidí vyčerpaný rezervný fond mesta: Bročka s týmto názorom nesúhlasí

Poslanci koalície Naše mesTTo nepodporia návrh budúcoročného rozpočtu. Mráz sa kriticky postavil k čerpaniu rezervného fondu. Bročka mu oponoval.

Ilustračný obrázok k článku Mráz vidí vyčerpaný rezervný fond mesta: Bročka s týmto názorom nesúhlasí
Zdroj: TASR

Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) za koalíciu Naše mesTTo sú rozhodnutí nehlasovať za predložený návrh rozpočtu mesta Trnava na rok 2019, o ktorom bude rokovať MsZ v utorok 6. novembra. Podľa nich nie sú v ňom zakomponované prevádzkové potreby mesta.

Na pondelkovom stretnutí s novinármi koaličný kandidát na primátora Rastislav Mráz povedal, že takto predložený rozpočet hovorí o okamžitej potrebe aktualizácie hneď po voľbách.

„Zároveň boli absolútne ignorované požiadavky poslaneckých klubov, výsledná podoba je nekompromisným výsledkom návrhu z radnice. Nevidíme preto dôvod na jeho podporu na utorkovom mestskom zastupiteľstve,“ uviedol Mráz.

Ako to vidí Mráz

Za predchádzajúce volebné obdobie, v rokoch 2011–2014, bola podľa Mrázových slov priemerná výška kapitálových výdavkov 8,9 milióna eur, v rokoch 2015–2017 to bolo v zmysle schválených záverečných účtov 5,5 milióna eur. Investície sa, ako dodal, presunuli do volebného roku, v ktorom „v schválenom rozpočte predstavujú kapitálové výdavky 13,7 milióna eur. Ďalšími rozpočtovými opatreniami sa predpokladá celková výška kapitálových výdavkov na úrovni 19,7 milióna eur“.

Budúcoročný rozpočet počíta sa výdavkami na úrovni 7,7 milióna eur, pričom, ako uviedol, ide o investície kryté čerpaním úveru, ktorý nebol vyčerpaný vo výške 4,5 milióna a predpokladanými eurodotácia.

Mráz sa kriticky postavil k čerpaniu rezervného fondu, ktorý „bude úplne vyčerpaný“. „Primátor Peter Bročka sa chválil pri nástupe do funkcie, že sedí na zlatých vajciach, lebo predchádzajúce vedenie mu zanechalo rezervný fond vo výške takmer 10 miliónov eur. On zanechá svojmu nástupcovi rovnú nulu,“ konštatoval Mráz. Schválené čerpanie rezervného fondu v roku 2018 je 1,2 milióna eur, definitívne očakávané je podľa Mráza 9,8 milióna eur. Zostatok do budúceho roka je tak nula. „Predložený návrh rozpočtu mesta Trnava považujeme za nezodpovedný,“ uviedol Mráz. Podľa jeho slov sa rozpočet Trnavy za posledné roky prejedá, nie je z čoho veľmi investovať. Príjmová stránka rozpočtu je dosť napnutá, treba prehodnotiť bežné výdavky a urobiť škrty, aby sa mohol zabezpečiť chod mesta.

Primátor nesúhlasí

Primátor Trnavy Peter Bročka v reakcii uviedol, že tvrdenie, že rezervný fond bude v tomto roku definitívne a úplne vyčerpaný, sa nezakladá na pravde.

„Celková výška rezervného fondu je 11 miliónov eur a voľne disponibilných, neviazaných prostriedkov je 1,2 milióna eur,“ povedal. Vysvetlil, že ak sa v danom roku niektorá z akcií nerealizuje, stáva sa zdrojom rezervného fondu. „Ako príklad uvediem, že v tomto roku sa plánovali akcie za 10 miliónov eur, reálne sa uskutočnili akcie iba za 7 miliónov, tak tri milióny prechádzajú do rezervného fondu na budúci rok. To je bežný cyklus napĺňania fondu,“ konštatoval primátor. Upozornil, že celý vývoj či pohyby s fondom schvaľuje zastupiteľstvo.

K nulovej výške fondu pre budúce obdobie, o ktorej hovoril Mráz, dodal, že fond nebýval zapracovaný do trojročného rozpočtu vzhľadom na to, že jeho výška bola vyčíslená vždy až záverečným účtom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM