Monika Hanigovská Rôzne

Na Adventných trhoch to rozvoniava aj chutí: 3 dobroty, ktoré nás upútali

V piatok odštartovali Adventné trhy. V stánkoch rozvoniavajú všakovaké dobroty. Vybrali sme trio, ktoré nás upútalo najviac.

Ilustračný obrázok k článku Na Adventných trhoch to rozvoniava aj chutí: 3 dobroty, ktoré nás upútali
16
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V meste si môžeme až do 23. decembra vychutnať Adventné trhy. Súčasťou tohto podujatia je kultúrny program, predvianočná atmosféra ale aj vianočné mestečko, kde nájdeme všakovaký tovar.

Na Adventných trhoch sme však tentoraz zaostrili na voňavé dobroty. Vybrali sme pochúťky, ktoré nás zaujali najviac.

Šporheltníky na sporáku

Na Trojičnom námestí môžu vaše zmysly zlákať aj tzv. šporheltníky. Predajca v tamojšom stánku šikovne spracováva čerstvé kysnuté cesto na akési menšie guľky. Tie následne vyvaľká na tenučké placky, ktoré opeká dozlata na klasickom sporáku.

„Keď je placka opečená, tak ju naplníme podľa požiadaviek zákazníka. Dovnútra pridávame ďalšie ingrediencie, akým sú cibuľa, údené mäso, syr, slanina, klobása, smotana a podobne. Následne sa takáto placka zroluje a servíruje sa,“ vysvetľuje nám predávajúca z Nitry, pričom jedným dychom dodáva, že tento recept zdedil majiteľ stánku od svojej starkej. Tá pripravovala takúto pochúťku na sporáku.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V ponuke je niekoľko variant tejto pochúťky. Za cesnakový zaplatíte rovné dve eurá, za smotanový 2,50 a za syrový šporheltník rovné 3 eurá. Zamaškrtiť si môžete aj na slaninovom šporheltníku, ktorý je naplnený smotanou, syrom, slaninou, cibuľou a uhorkou. Takýto variant vám vytiahne z peňaženky rovné štyri eurá. V tejto sume si môžete dopriať aj klobásový (smotana, syr, klobása, cibuľa, uhorky) moravský (smotana, syr, uhorka, šunka) ale aj s názvom Naj Naj šporheltník (smotana, syr, uhorky, šunka, slanina, cibuľa).

Táto pochúťka, však môže potešiť aj jazýčky, ktoré sú skôr na sladké. V ponuke je totiž placka plnená na sladko. Dopriať si konkrétne môžete slivkový a nutelový šporheltník za 4 eurá.

Obrovské palacinky

Počas našich potuliek nás zaujali aj palacinky, ktoré rozvoniavali takpovediac do diaľky. „Obrovské palacinky robíme o priemere štyridsať centimetrov,“ dozvedeli sme sa od samotného predajcu, ktorý prišiel taktiež z Nitry.

Palacinku si môžete nechať ochutiť čokoládovým krémom, grankom, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, džemom s kúskami ovocia, slaným karamelom, orechmi, šľahačkou, či mandľovými lupienkami. Ako extra pridávajú k palacinke vaječným likér, ovocný šalát, broskyňu, či banán. Cena za takúto sladkú lahôdku začína od dvoch eur.

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Pochúťka drevorubačov

Bližšie k radnici, váš nos môžu poštekliť aj tzv. párance. Aj tu vidieť proces výroby priamo pred očami. Za vznikom tejto zaujímavej pochúťky stoja ingrediencie ako polohrubá múka, voda, zemiaky, soľ, maslo, či olej.

„Táto tradícia pochádza od Štiavnických vrchov. Je to pokrm našich drevorubačov. Žienky im zamiesili múčne cesto na párance. Muži si toto cesto prehodili cez pracovnú pauzu cez plece, sadli si k ohňu a takéto cesto párali do vriacej vody, aby sa uvarilo. Tak vznikol aj názov tohto pokrmu,“ vysvetlil nám predajca.

Ľudia na Adventných trhoch si môžu dopriať orechové, makové, tvarohové párance ale v ponuke sú aj s opraženou strúhankou a s pečenými zemiakmi. Sýta pochúťka vážiaca 300 gramov stojí rovné 4 eurá.

Foto:  Voňavé lákadlá na Adventných trhoch
16
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM