Monika Hanigovská Rôzne

Pochlapili sa a zmajstrovali nadrozmerný kalendár: V Trnave si vychutnáte zážitok

Bude to naozaj zážitok. Vyrobili, technicky upravili a namaľovali. Reč je o nadrozmernom adventnom kalendári. Počas Vianoc sa v ňom odohrajú predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Pochlapili sa a zmajstrovali nadrozmerný kalendár: V Trnave si vychutnáte zážitok
4
Galéria
Zdroj: Agentúra Hector

V Trnave si budeme môcť počas najkrajších dní v roku vychutnať nielen Adventné trhy v centre mesta. Predzvesťou Vianoc budú aj Stredoveké vianočné trhy na Mikulášskom námestí.

A práve na Stredovekých vianočných trhoch v rámci mesta sa predstaví lákavá novinka, tzv. Živý adventný kalendár. Prvé, čerstvé informácie sme vám už o tejto novinke priniesli. Oveľa viac nám teraz o živom kalendári porozprával jeden z organizátorov Stredovekých vianočných trhov, Bystrík Holeček z agentúry HECTOR.

Originál stvorili pod vlastnými rukami

Konštrukcia živého adventného kalendára je podľa jeho slov približne päť metrov vysoká, šesť metrov široká a hlboká je presne štyri metre. „Celkovo, keď to tak zrátam, tak práca na ňom trvala dva a pol až tri mesiace,“ vypočítava nám čas, ktorý zhltla práca na takomto adventom kalendári.

Na drevenej stavbe, ktorá má gotické prvky, nájdeme namaľovaných dvoch anjelov, Mikuláša a Pannu Máriu s Ježiškom. „Celá tá idea okolo toho, stavba a konštrukcia je z našej dielne. Na kalendári sa nachádzajú maľby. Pri nich sme sa nechali inšpirovať stredovekými obrázkami. Namaľovali sme ich podľa istých originálov, tak isto zdobenie, či napríklad klenby sú urobené podľa presných historických originálov určitých stavieb,“ vysvetľuje nám ďalej.

Zdroj: Agentúra Hector

Prečo je živý?

Vo vnútri kalendára, presne na jeho vrchole, sa nachádza hodinový stroj, ktorý sa natočí na jedno konkrétne číslo. A práve toto číslo je spúšťačom akéhosi živého zážitku. Pomocou konkrétneho čísla sa otvoria dvere, či okná a návštevníkom Stredovekých vianočných trhov sa predstaví jedno z dvadsaťštyri originálnych predstavení. „Cez tento otvor vystúpi žonglér, fakír, tanečníci alebo napríklad šermiari,“ prezrádza ďalej Bystrík Holeček.

Vlastnoručne vyrobený adventný kalendár už stihli predstaviť v mestečku Traiskirchen na Hauptplatz pri Viedni, následne si ho budú môcť návštevníci pozrieť vo Viedni, ďalej v meste Linz a napokon „ožije“ v Trnave počas Stredovekých vianočných trhov. Trnavčania ale aj okoloidúci sa sa môžu okrem iného tešiť aj na ohňovú show, zvieratá, či napríklad punč.

FOTO: Takáto parádna atrakcia bude zdobiť Trnavu
4
Galéria
Zdroj: Agentúra Hector

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM