han Krimi

Na Facebooku bol hrdina, po príchode polície zmäkol: Šíril hoax a potom sa vyhováral!

Takúto skúsenosť by si zrejme zaslúžili viacerí konšpirátori na sociálnych sieťach. O čo ide? O to, keď šírite hoax a potom ku vám príde polícia.

Ilustračný obrázok k článku Na Facebooku bol hrdina, po príchode polície zmäkol: Šíril hoax a potom sa vyhováral!
Zdroj: Facebook.com/Polícia Slovenskej republiky

Keď si myslíte, že si na sociálnych sieťach môžete robiť, čo chcete, ste na omyle. Teda, ak o niečom šírite nepravdivé veci, ktoré ste len tak niekde počuli. Keď sa takýto príspevok začne šíriť, polícia je v strehu. Tak to bolo aj v prípade Petra.

Opletačky kvôli statusu

Dotyčný na Facebooku zverejnil status, že pri úmrtí niekoho blízkeho môžete zinkasovať nemalú čiastku za to, že do správy uvedú, že skonal na COVID-19. Polícia však dlhodobo upozorňuje, že pokiaľ sa niečo také stane aj v skutočnosti, nie je správne o tom písať na sociálnej sieti, ale oboznámiť o tom políciu.

Čo hovoríte na takúto scénku?

Polícia: „Klop, klop.“

Peter: „Kto tam?“

Polícia: „Tu polícia, čo nám poviete k vášmu statusu na Facebooku?“

Peter: „Jáj, počul som to len sprostredkovane, nič o tom neviem…“

V realite bol krotký

„Kľudne môže prísť aj NAKA, či klamem, alebo dávam sem nejakú krivú výpoveď,“ znelo v statuse na Facebooku. Lenže, nepočítal s tým, že sa strážcovia zákona objavia pri jeho dverách. Vtedy už nevedel vysvetliť zdroj informácie.

„Vďaka Polícia SR – Trnavský kraj sa nám podarilo zistiť nasledovné: Autor uviedol, že išlo o sprostredkované, neoverené informácie, ktoré mu poskytla iná osoba. Polícia išla aj za touto osobou, ktorá uviedla, že aj ona to počula sprostredkovane a nevie k nim nič viac povedať,“ uvádza sa na Facebooku polície, ktorá vytiahla tento prípad na „oči verejnosti“.

Polícia sa zamyslela

Na oficiálnom facebookovskom konte polície sa ešte píše aj to, čo môže podpísať pod to, že niekto začne šíriť niečo, čo sa len „niekde“ dopočul. „Prečo to tí konšpirátori robia? Odpoveď je jednoduchá: Ak človek žije nudný, nenaplnený život, nemá žiadne záujmy, možno má rodinné problémy, nemá kamarátov, chodí iba do práce a domov, tak mu príde vhod, keď narazí na podobnú skupinu užívateľov sociálnych sietí – vzájomne sa začnú hecovať a zistia, že k uspokojeniu vlastného ega stačí tak málo. Napísať pár slov, dostať tisíce lajkov a zdieľaní,“ stojí na Facebooku polície.

„Potom sa nečudujme, že takéto osoby trávia na internete niekoľko hodín denne. Takéto správanie môže rýchlo prerásť do nekontrolovateľnej závislosti od podporných komentárov a lajkov od virtuálnych priateľov. Taká osoba potom bude ochotná zdieľať aj najväčšie klamstvo, ktorému nemusí vnútorne veriť, ale chcenie a túžba po uznaní zvíťazí,“ píše sa na na koniec statusu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

👮‍♀️KLOP KLOP 🤦KTO JE TAM? 👮‍♀️POLÍCIA? ČO NÁM POVIETE K VÁŠMU STATUSU? 🤦JÁJ. POČUL SOM TO SPROSTREDKOVANE, NIČ O TOM NEVIEM, CHCEL SOM SI LEN USPOKOJIŤ EGO.

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, October 29, 2020

👮‍♀️KLOP KLOP 🤦KTO JE TAM? 👮‍♀️POLÍCIA? ČO NÁM POVIETE K VÁŠMU STATUSU? 🤦JÁJ. POČUL SOM TO SPROSTREDKOVANE, NIČ O TOM NEVIEM, CHCEL SOM SI LEN USPOKOJIŤ EGO.

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Thursday, October 29, 2020
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM