Monika Hanigovská Rôzne

Na Hospodárskej sa vyrobí kyslík pre stovky ľudí: V Trnave búrajú nebezpečné plochy

Trnavská radnica zaostrila pozornosť na nevyužité betónové a asfaltové plochy. Nebezpečnú a nefunkčnú lokalitu pretaví mesto na množstvo výhod.

Ilustračný obrázok k článku Na Hospodárskej sa vyrobí kyslík pre stovky ľudí: V Trnave búrajú nebezpečné plochy
Zdroj: TASR

Mesto v týchto dňoch vykonáva asanačné práce na spevnených a asfaltových plochách na Hospodárskej. Trnavská radnica sa rozhodla konkrétne zbúrať dve zdevastované tamojšie detské ihriská a vytvoriť trávnik o rozlohe 555 m2. Viac nám prezradil hovorca mesta, Pavol Tomašovič.

„Na základe prijatia dokumentu o eliminácii klimatických zmien a komunikácií s výbormi mestských častí (VMČ) sme zvažovali, ako využiť tieto plochy, ktoré boli nefunkčné aj nebezpečné. V rámci diskusií sme navrhli, aby betónové plochy, ktoré už neplnia svoj účel sa vymenili skôr za trávnaté plochy – a vytvorili sme tak teda akýsi humanizačný prvok, v tých konkrétnych častiach,“ vysvetlil Pavol Tomašovič.

Nová trávnatá plocha na Hospodárskej ulici má priniesť množstvo výhod. „Dokáže vyrobiť kyslík pre takmer deväťsto ľudí, absorbuje oxid uhličitý, zníži prašnosť, zachytí dažďovú vodu tam, kde spadne, zvýši vlhkosť vzduchu a pomôže aj v horúčavách,“ stojí v správe mesta.

Ako ďalej uvádza radnica, v porovnaní s betónovými plochami, ktoré sa cez deň prehrievajú a naakumulované teplo vyžarujú aj v noci, trávniky majú až o osem stupňov Celzia menej ako okolitý vzduch a jeho teplotu znižujú.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM