Samospráva

Na zastupiteľstve neprešli návrhy nariadení: Týkali sa občianskych aktivít v Trnave

Snaha radnice upraviť podporu občianskych projektov neprešla v MsZ. Dva návrhy všeobecne záväzných nariadení nedostali dostatočný počet hlasov.

Ilustračný obrázok k článku Na zastupiteľstve  neprešli návrhy nariadení: Týkali sa občianskych aktivít v Trnave
Foto: Dominika Handzušová

Dva návrhy všeobecne záväzných nariadení (VZN) týkajúce sa občianskych aktivít v meste Trnava v utorok neprešli hlasovaním na zasadnutí poslaneckého zboru. Za metodiku poskytovania dotácií na občianske projekty nehlasoval dostatočný počet poslancov.

K pravidlám Participatívneho rozpočtu pre Trnavu (PR) mal klub Naše mesTTo také zásadné pozmeňujúce návrhy, že návrh VZN bol nakoniec z rokovania stiahnutý.

Návrhy Mráza

„Taký paškvil by som nepodpísal,“ povedal po stiahnutí materiálu z rokovania mestského zastupiteľstva (MsZ) primátor Trnavy Peter Bročka. Mal na mysli výslednú podobu VZN, ak by došlo k zapracovaniu pozmeňujúcich návrhov.

Predseda klubu Naše mesTTo Rastislav Mráz vo svojom vystúpení žiadal vyňať zo zásad o PR konkrétnu sumu, ktorou by mesto projekty občanov v danom roku podporilo. O výške poskytnutých prostriedkov by malo podľa Mráza rokovať MsZ každoročne. Rovnako odporučil, aby boli jednotlivé občianske návrhy zakaždým posudzované z hľadiska súladu s potrebami a zámermi mesta.

„Navrhujeme tiež, aby z procesu hlasovania o projektoch bolo vypustené verejné zvažovanie,“ uviedol Mráz. Verejné hlasovanie – deliberácia je súčasťou hlasovania v rámci PR v Trnave od jeho začiatku. Jeho podstatou je, že o každom z predložených projektov okrem hlasovania občanov (má váhu 80 percent) má svoju váhu (20 percent) aj hlasovanie každého zo skupiny predkladateľov. Práve vyňatie tohto bodu bolo pre Bročku neprijateľné.

Lančarič to považuje za nekorektné

Spravodajca materiálu Matej Lančarič povedal, že predloženie pozmeňujúcich návrhov takejto závažnosti považuje za nekorektné, nakoľko o konečnej podobe VZN o PR sa uskutočnilo niekoľko rokovaní na úrovni poslaneckých klubov.

„A ani zo zasadnutia mestskej rady nevzišiel žiadny nový. Načo tam potom šesť hodín sedíme?“ spýtal sa Lančarič. O tomto návrhu sa tak nakoniec vôbec nehlasovalo. Trnava v tomto roku odštartovala už tretí ročník PR, ktorý dáva možnosť Trnavčanom priamo sa podieľať svojimi projektmi a zadaniami na rozvoji mesta. V návrhu mala byť vyčlenená suma na tento účel 50 000 a 150 000 eur.

V prípade metodiky poskytovania dotácií na občianske projekty nezískala dostatočnú poslaneckú podporu idea, aby sa okrem iného zmenilo obmedzenie počtu podaných projektov pre jeden subjekt z dvoch na tri, pričom projekty pre PR nemali byť do tohto objemu započítavané.

Odozvu nemala ani myšlienka zlúčenia oblastí Charita, Prorodinne orientované mesto, Zdravotne znevýhodnení a Zdravie a drogová prevencia do spoločnej Sociálnej oblasti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM