Dominika Handzušová Rôzne

Nadané deti sa stretli v Trnave: Na IQ olympiáde excelovali tieto školy

Mensa Slovensko pripravila v Trnave IQ olympiádu. Súťažili tu žiaci jedenástich škôl z trnavského okresu.

Ilustračný obrázok k článku Nadané deti sa stretli v Trnave: Na IQ olympiáde excelovali tieto školy
Zdroj: TASR

IQ olympiáda sa uskutočnila na pôde Anglicko-slovenskej bilingválnej školy Besst v Trnave. Záštitu nad podujatím prevzal primátor Peter Bročka.

Logické hry a šifry

Hoci išlo už o piaty ročník podujatia, v Trnave malo premiéru, predchádzajúce štyri sa totiž konali v Námestove. „Súťaž bola postupová, zúčastnili sa na nej najlepší žiaci s najlepšími výsledkami z kôl na základných školách. Bolo ich spolu 63, súťažili v kategórii mladších (5. až 7. ročník) a starších žiakov (8. a 9. ročník) a súťažné úlohy im zabrali celé dopoludnie, od deviatej do jednej hodiny,“ povedala koordinátorka z Mensy Daniela Metesová.

Za ten čas museli okrem iného riešiť úlohy zamerané na logické súvislosti, pamäť, postreh, odhadovať hmotnosť a dĺžku. Úlohy pokračovali logickou hrou, kde najskôr museli vylúštiť šifru, nasmerujúcu ich na miesto, kde ich čakali ďalšie zadania.

Najlepšie školy

Za každú školu súťažili tri deti v mladšej a staršej kategórii, najlepšie si s úlohami poradili medzi mladšími deti zo Základnej školy na Námestí Slovenského učeného tovarišstva, domácej školy BESST a školy na Ulici Maxima Gorkého v Trnave. Zo starších vynikli tímy zo školy na Vančurovej ulici, na Ulici Jána Bottu a Základnej školy na Ulici Maxima Gorkého v Trnave.

K víťaznému tímu zo Základnej školy Vančurova patril aj siedmak Erik Beck, pre ktorého bola súťaž zaujímavá s dobrými úlohami. „Niečo bolo ťažšie, niečo nie, dalo sa to zvládnuť,“ povedal po skončení. Erik sa prebojoval rovnako ako ostatní súťažiaci spomedzi 540 účastníkov školských kôl.

Pokračovať budú možno na úrovni kraja

Škola Besst najskôr, ako uviedla zástupkyňa riaditeľky Beáta Bojanovová, hľadala pre nadané deti, ktoré ju navštevujú, možnosti, ako ich posunúť ďalej. „Zistili sme, že Mensa organizuje IQ olympiádu. Dávali nám príležitosť zúčastniť sa jej v Námestove, ale nakoniec sme sa dohodli na zorganizovaní okresného kola priamo v Trnave,“ uviedla Bojanovová.

Nevylúčila, že spolupráca s Mensou Slovensko môže pokračovať aj v nasledujúcom roku, možno o niečo neskôr aj na krajskej úrovni. „Máme podporu majiteľa školy, poskytol finančné prostriedky aj priestory našej školy,“ dodala.

Akcia spojila školy z okresu

Podporovať nadané deti z mesta je podľa primátora Petra Bročku potrebné aj formou takýchto podujatí. „Je to akcia, ktorá spojila školy v meste,“ povedal. Okrem víťazných trnavských škôl sa do IQ olympiády v Trnave zapojili aj základky z Cífera, Šintavy, Dechtíc, Križovian nad Dudváhom a Gymnázium Angely Merici a Základná škola na Ulica Ivana Krasku z Trnavy-Modranky. Mensa podľa Metesovej s nadanými deťmi priebežne pracuje, aj v tomto roku pripravuje pre ne letný tábor.

Čítajte tiež:
Milovníci dvoch kolies, zbystrite pozornosť: TOTO je súťaž šitá vám na mieru!
Mamičky hodnotili pôrodnice a takto to dopadlo: Pozrite, ako skončila tá v Trnave

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM