Zuzana Vajayová Rôzne

Najkrajší tohtoročný list napísala 14-ročná Martinka zo ZŠ Vančurova

Celoslovenskú súťaž o najkrajší list vyhrala žiačka Základnej školy s materskou školou na Vančurovej ulici v Trnave Martina Borovanová.

Dnes jej cenu na začiatku školského vyučovania prišiel odovzdať podpredseda vlády a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Figeľ. Do súťaže zaslalo svoje listy 687 súťažiacich, bol to zatiaľ druhý najsilnejší ročník v počte súťažiacich listov.

„Z Martinkinho listu bolo cítiť, že ho písala srdcom. Verím, že sa jej podarí uspieť aj v celosvetovom kole súťaže,“ povedal minister na malej slávnosti. Štrnásťročná školáčka napísala list svojmu priateľovi Lesu.

Súťaž o najkrajší list vyhlasuje Medzinárodný úrad Svetovej poštovej únie už štyridsať rokov. Každý rok sa píšu listy na inú tému. Tohtoročnou témou súťaže bolo adresovať kamarátovi alebo ľubovoľnému človeku list, v ktorom autor vysvetlí, prečo je dôležité chrániť lesy. Zúčastniť sa jej mohli mladí ľudia vo veku do 15 rokov. Súťaž v SR pravidelne organizuje Slovenská pošta, a. s., v spolupráci s rezortným ministerstvom.

„I keď dnes ľudia píšu omnoho menej listov ako kedysi, je to úplne iný pocit, keď dostanete esemesku a keď list napísaný rukou. Práve táto súťaž vedie deti k tradičnému písaniu listov a osvojeniu si písomného prejavu,“ dodala generálna riaditeľka Slovenskej pošty, a. s., Marcela Hrdá.

Víťazka súťaže Martinka Borovanová nepíše len listy, jej rodičia prezradili, že dokonca pracuje na knihe. K lesu má veľmi pozitívny vzťah a práve preto ho omnoho viac vníma srdcom. "Les podľa mňa nedáva len kyslík, ako nás to učia v škole, ale dáva nám aj lásku ako priateľ,“ napísala. Komisia udelila druhé miesto 13-ročnej Kristíne Petrovskej z Batizoviec. Na treťom mieste sa umiestnila 14-ročná Martina Chytilová z Banskej Štiavnice.

Za víťazný list získava Martina Borovanová víkendový pobyt s plnou penziou v rekreačnom zariadení Belušské Slatiny pre celú rodinu. Ďalej získava krásnu hru Lesnícky skanzen, ktorú venovali Lesy SR – partner tohto ročníka súťaže. Hry alebo knižky, albumy poštových známok a iné vecné ceny od Slovenskej pošty a Lesov SR dostanú okrem Martinky aj držitelia druhého a tretieho miesta.

Víťazný list bol preložený do anglického jazyka a zaslaný do celosvetového kola súťaže. Jeho výsledky budú známe v októbri 2011.

TASR informovala vedúca oddelenia externej a internej komunikácie Slovenskej pošty Bela Lisáková.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM