Monika Hanigovská Rôzne

Najlepší študenti v Trnave: Trnavská univerzita bude hostiť chemickú olympiádu

Na pôde Pedagogickej fakulty TU sa stretnú najúspešnejší študenti stredných škôl. Záštitu prevzal dekan PdF René Bílik.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší študenti v Trnave: Trnavská univerzita bude hostiť chemickú olympiádu
Zdroj: TASR

Celoštátne kolo 54. ročníka chemickej olympiády sa bude konať od 7. do 10. marca na pôde Pedagogickej fakulty (PdF) Trnavskej univerzity (TU) a Strednej odbornej školy v Rakoviciach pri Piešťanoch.

Zíde sa na ňom päť desiatok najúspešnejších študentov stredných škôl, ktorí prešli školskými či krajskými kolami. Organizátorom je Slovenský inštitút mládeže IUVENTA a Slovenská komisia chemickej olympiády, záštitu prevzal dekan PdF René Bílik.

Zmerajú si znalosti z mnohých predmetov

Na súťaži, ako informovala prorektorka TU Viera Peterková, sa zúčastnia žiaci 3. a 4. ročníkov gymnázií a vo svojej kategórii aj študenti odborných škôl.

„Zmerajú si znalosti v teoretických a praktických úlohách z anorganickej a analytickej chémie, fyzikálnej a organickej chémie, biochémie,“ uviedla.

Odpovede na časť úloh budú vypracovávať v Trnave, ďalšiu v Rakoviciach, kde majú účastníci súťaže zabezpečené aj ubytovanie. Okrem toho pre nich organizátori pripravili aj exkurziu do atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach i športovo-zábavné popoludnie a spoločenské stretnutie.

Medzinárodné kolo aj v Prahe

Víťazi kategórie gymnázií postupujú podľa informácií Peterkovej do medzinárodného kola, ktoré tento rok bude v Bratislave a zároveň aj Prahe. „Ide o jubilejný 50. ročník medzinárodnej chemickej olympiády a keďže aj prvá sa konala v Československu, má to symbolický význam,“ doplnila prorektorka.

Z kategórie odborných škôl postupujú víťazi na Grand Prix Chimique, ktorá býva každé dva roky a nasledujúca sa uskutoční v roku 2019.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM