Komunálne voľby

NEDOHODNÚ sa! Spájanie protikandidátov na primátora Trnavy sa NEKONÁ

Vzdávanie sa kandidátov na primátora Trnavy v prospech jedného silného protikandidáta súčasného primátora sa nekoná.

Ilustračný obrázok k článku NEDOHODNÚ sa! Spájanie protikandidátov na primátora Trnavy sa NEKONÁ
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Ohlasovaná možná dohoda medzi Mariánom Galbavým (SaS, ODS, Šanca a DS) a nezávislým Branislavom Barošom uviazla tesne pred tým, ako k nej mohlo dôjsť.

Čo bola príčina?

Galbavý na piatkovej tlačovej besede uviedol ako príčinu neexistenciu relevantného predvolebného prieskumu, ktorý by ukázal, kto sa má v prospech koho vzdať, ako aj uvoľnenie priestoru na kandidovanie záujemcov o poslanecké miesta v oboch tímoch.

Galbavý uviedol, že od začiatku jeho zámerom bolo spojenie všetkých stredopravých strán na postavenie jedného protikandidáta primátorovi Petrovi Bročkovi, aby sa netrieštili voličské hlasy. Ako informoval, krok k tomu urobil, keď sa dohodli na koalícii KDH, SaS, Spolu-OD, ODS, Šanca, Sme rodina, Za ľudí, Kresťanská únia a Občianska konzervatívna strana a následne na základe interného prieskumu sa v jeho prospech vzdala kandidátka KDH Zuzana Bošnáková.

„Rovnako som viedol rozhovory a rokovania s kandidátmi Matejom Lančaričom, ktorý to odmietol, a Branislavom Barošom. S ním bol posledný vo štvrtok (20. 10.) večer,“ informoval. V ten deň pri nahrávaní predvolebnej televíznej diskusie očakávali aj výsledky prieskumu preferencií pre televíziu, ale ten neexistuje.

Prečítajte si tiež

„K dnešnému dňu nemáme teda žiadny relevantný ukazovateľ, ktorý by dal odpoveď, ako stoja kandidáti v Trnave,“ povedal. Ako doplnil, to bol jeden z dôvodov, prečo sa napokon Galbavý a Baroš dohodli, že ani jeden nebude odstupovať z boja o primátorské kreslo.

„Na nový prieskum už ja nemám finančné zdroje,“ konštatoval.

Nezanedbateľným argumentom podľa slov Bošnákovej bolo, že ich voličská základňa sa nevedela úplne stotožniť, že by v prípade vzdania sa Galbavého mala podporovať Baroša. Aj Galbavý priznal, že nie vo všetkom mali od začiatku zhodný názor a podľa Bošnákovej cez „červenú čiaru cesta nevedie“.

Nedáva mu to zmysel

Baroš v reakcii na vyjadrenia Galbavého uviedol, že rešpektuje rozhodnutie koalície deviatich strán nestiahnuť vlastného kandidáta na primátora, aj keď vzhľadom na výsledky prieskumov verejnej mienky mu to nedáva žiadny zmysel. „Ak je naším zámerom zmena vo vedení mesta, väčšiu šancu uspieť má iba jeden relevantný kandidát. Stranícke záujmy však túto šancu na zmenu výrazne zredukovali. Z komunikácie s voličmi viem, že mnohí by takúto zmenu uvítali,“ uviedol. Voliči podľa neho 29. októbra rozhodnú, či sa v meste budú uprednostňovať vybrané komunity alebo sa bude racionálne rozvíjať v súlade s požiadavkami jeho obyvateľov.

V Trnave kandidujú na post primátora okrem Galbavého ako nezávislí súčasný primátor Peter Bročka, Branislav Baroš a Matej Lančarič, za Národnú koalíciu/Nezávislí kandidáti Zdenko Rosina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM