Neviete čo s marhuľami? Skúste rýchly marhuľový džem s levanduľou
Vyskúšajte túto netradičnú kombináciu marhúľ a voňavej byliny. Výsledkom budete príjemne prekvapení.
Príprava džemov je časovo náročná záležitosť a nie každá gazdinka má chuť tráviť horúce letné dni zdĺhavým miešaním ovocia na šporáku. Ak však máte chuť experimentovať, vyskúšajte tento rýchly a zaručený recept na džem z panvice.
Na prípravu džemu budete potrebovať:
- 600g vykôstkovaných marhúľ
- 250g hnedého cukru
- citrónovú šťavu
- sušenú levanduľu
Postup:
Vykôstkované marhule a niekoľko rozdrvených kvietkov sušenej levandule (cca čajovú lyžičku) dajte na panvicu, pridajte deci vody a varte na miernom ohni, kým nezmäknú, nepotrvá to dlho.
Pridajte hnedý cukor, za stáleho miešania počkajte, kým sa cukor roztopí, pridajte cca dve lyžice citrónovej šťavy (prípadne trošku citrodeka) a nechajte prebublávať, kým sa zmes nezredukuje a džem nezhustne. Občas premiešajte. Celý proces potrvá približne 30 minút. Naplňte do pohárov a 15 minút sterilizujte. Z tohto objemu budete mať približne 4 poháriky džemu