Aktualizované BTW Správy

Nezabudnite! Aktuálne prebiehajú zápisy do základných škôl, ideálne elektronickou formou

Dieťa musí byť do prvého ročníka ZŠ prihlásené aj v prípade odloženia povinnej školskej dochádzky.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnite! Aktuálne prebiehajú zápisy do základných škôl, ideálne elektronickou formou
Zdroj: TASR

Od dnes, stredy 15. apríla 2020, zverejnili jednotlivé ZŠ na svojich webových stránkach online prihlášky, prostredníctvom ktorých je možné zapísať deti do 1. ročníka základných škôl v pôsobnosti Mesta Trnava aj bez osobnej návštevy školy. Informovalo o tom mesto Trnava.

Mesto očakáva v budúcom školskom roku podľa hovorkyne radnice Veroniky Majtánovej zhruba 700 prvákov.

Odporúčaný postup

„Vyplnenú prihlášku, ktorú podpísali obaja zákonní zástupcovia dieťaťa, je potrebné zaslať poštou na adresu školy do 29. apríla 2020, prípadne naskenovať či odfotografovať a poslať ju škole e-mailom s predmetom „Zápis do 1. ročníka“,“ približuje mesto postup pri prihlásení.

Iné možnosti

V prípade, že rodičia nemajú možnosť prihlášku vytlačiť, môžu napísať na papier čestné vyhlásenie v mene oboch zákonných zástupcov, naskenovať ho, resp. odfotografovať a poslať škole e-mailom (s predmetom „Zápis do 1. ročníka“) alebo poštou. Vzor čestného vyhlásenia je zverejnený na webstránke mesta trnava.sk .

Pokiaľ nie je možné z technických alebo iných príčin vyplniť online prihlášku a odoslať potrebné dokumenty, môžu prísť rodičia do školy osobne (bez dieťaťa) 27. a 28. apríla medzi 13.00 a 16.00 hod. a 29. apríla od 9.00 do 12.00 hod.

Bezpečnostné opatrenia

Počas osobného zápisu je nutné dodržiavať všetky bezpečnostné pokyny: mať zakryté ústa a nos rúškom alebo inou vhodnou alternatívou, priniesť si vlastné pero, použiť rukavice, vstupovať do miestnosti po jednom a dodržiavať potrebný odstup. „Na prihláške sú potrebné podpisy oboch zákonných zástupcov. Ak príde len jeden z nich, musí priniesť čestné vyhlásenie druhého zákonného zástupcu o súhlase so zapísaním dieťaťa do základnej školy,“ upresnil Michal Špernoga, vedúci odboru školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Trnave.

Povinnosť prihlásenia

Dieťa musí byť do prvého ročníka základnej školy prihlásené aj v prípade, že bude mať odloženú povinnú školskú dochádzku na školský rok 2020/2021. Ak o odklad rodičia požiadajú, nebudú sa povinné súčasti žiadosti (odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie) vyžadovať hneď pri zápise. Podľa usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR ich stačí doložiť najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM