Rôzne Správy

Lákavé prostredie komunitnej kaviarne: Otvorila ju Arcidiecézna charita, FOTO

Prvá komunitná kaviareň ponúka možnosť oddýchnuť si v prostredí medzi kvetmi a bylinkami. Mamičky si tu môžu ohriať aj jedlo a nakŕmiť deti.

Ilustračný obrázok k článku Lákavé prostredie komunitnej kaviarne: Otvorila ju Arcidiecézna charita, FOTO
13
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Trnavská arcidiecézna charita (TACH) otvorila svoju prvú komunitnú kaviareň. V priestoroch na Hlavnej ulici v Trnave od štvrtka 9. mája ponúka možnosť oddýchnuť si v prostredí medzi kvetmi a bylinkami. V kaviarni si môžu mamičky ohriať aj jedlo a nakŕmiť deti.

Charita bude v kaviarni organizovať diskusie, komorné koncerty alebo čítania z knižných noviniek.

Deti, ktoré tam privedú rodičia, to majú len pár krokov do tvorivej dielne. V nej ich počas stanovených hodín zamestnajú dobrovoľníci kreatívnou tvorbou. „Chceme vytvoriť priestor, kde sa budú stretávať priatelia z rôznych spoločenských skupín,“ uviedol vedúci dobrovoľníckych programov Juraj Juríček.

Do prác na zriadení kaviarne sa zapojili zamestnanci TACH, dobrovoľníci i tridsiati žiaci z francúzskeho lýcea a ich rovesníci z Gymnázia Angely Merici, ktoré zahraničných študentov v danom čase hostilo. Pomáhali pri výsadbe kvetov a úprave priestorov. Na otvorenie prišiel trnavský arcibiskup Ján Orosch a tiež niektorí hráči Spartaka Trnava, ktorí sa myšlienku rozhodli podporiť.

Kaviareň je súčasťou komunitného centra. V ňom charita dáva príležitosť aj hendikepovaným ľuďom. „Pracujeme s nimi dlhodobo. Na trhu práce si nevedia nájsť vhodnú pozíciu, preto im chceme pomôcť a sami ich zamestnať,“ objasnil riaditeľ TACH Miroslav Dzurech. Ďalšími piliermi komunitného centra charity sú tvorivá dielňa, dobrovoľnícke centrum a záhrada na blízkom pozemku. Priestor momentálne využijú sociálni pracovníci charity na pracovnú terapiu s klientmi. Ak charita uspeje v žiadosti o grant, vysadí na pozemku kvety, vybaví ho altánkom a lavičkami.

Lákavé prostredie komunitnej kaviarne
13
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM