Júlia Vargová Správy Samospráva

Obedy zadarmo v praxi: Mesto chce zmeniť školské príspevky

Zmeny príspevkov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Trnava budú schvaľovať poslanci mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Obedy zadarmo v praxi: Mesto chce zmeniť školské príspevky
Zdroj: TASR

Mesto na svojom webe zverejnilo návrh Všeobecne záväzného nariadenia. To určuje výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov či nákladov v školách a školských zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je mesto Trnava.

Dôvody mesta na zmenu súčasného nariadenia vyplývajú zo všeobecných dôvodov, zmien v zákone. Podľa hovorcu Trnavy Pavla Tomašoviča došlo v ostatnom čase k viacerým legislatívnym zmenám, ktoré je treba premietnuť aj do Všeobecne záväzného nariadenia. „Dôvodom predkladaného materiálu je úprava Finančných pásiem nákladov na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórií stravníkov a príspevku zákonného zástupcu dieťaťa a žiaka vo výške nákladov na nákup potravín,“ upresňuje mesto dodávajúc, že dôvodom je aj prijatie novely zákona, ktorým sa od prvého septembra poskytuje dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa.

Návrh nariadenia, o ktorom budú poslanci hlasovať na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa týka nákladov za pobyt dieťaťa v materskej škole, na štúdium v základných umeleckých školách, na činnosti v školskom klube detí, na činnosti centra voľného času ale aj za odobraté jedlo a príspevku na režijné náklady v zariadeniach školského stravovania.

Príspevok za pobyt dieťaťa v materskej škole 20 € vo veku nad 3 roky a 50 € do troch rokov sa oproti v súčasnosti platnému nariadeniu nezmení.

Príspevok na režijné náklady v jedálni pre žiakov materských a základných škôl bol podľa starého nariadenia účtovaný vo výške 0,20 € za obed. Po novom: „Zákonný zástupca dieťaťa a žiaka prispieva na úhradu režijných nákladov na stravovanie alebo diétne stravovanie vzniknutých v školskej jedálni a výdajnej školskej jedálni mesačne sumou vo výške 5 eur,“ uvádza sa v nariadení. Túto sumu by rodičia mali zaplatiť vždy za niekoľko mesiacov naraz.

Za obedy škôlkarov si rodičia taktiež priplatia. Z pôvodných 1,27 € na deň za dieťa od 2 do 6 rokov by mala suma narásť na 1,54 € denne. Rodičia dieťaťa materskej školy, ktoré navštevuje jej posledný ročník a spĺňa podmienky na štátnu dotáciu zaplatia 0,34 € na deň. Žiakov od 6 do 11 rokov vyjde obed 0,01 € a žiakov od 11 do 15 rokov 0,10 €.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM