Júlia Vargová Samospráva

Obnova Kukučínovej začína: Ulica dostane novú tvár, rátajte s obmedzeniami

Na Kukučínovej štartuje veľká komplexná rekonštrukcia. Pribudne okružná križovatka, chodník s cyklochodníkom, zeleň aj verejné osvetlenie... Mesto verí, že výsledná podoba tohto priestoru vynahradí komplikácie spojené s jeho obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Kukučínovej začína: Ulica dostane novú tvár, rátajte s obmedzeniami
Zdroj: Dnes24.sk

Stavebné práce podľa informácií z radnice začínajú v septembri, pričom si vyžiadajú plnú uzáveru ulice. Plánovaná hodnota zákazky je 747 028,24 eur, oprava sa bude týkať 443 metrov dlhého úseku od Špačinskej po Slnečnú.

„Obojsmerná premávka ostane po rekonštrukcii zachovaná, na konci úseku však bude vybudovaná nová okružná križovatka so Slnečnou,“ ozrejmila hovorkyňa Trnavy, Veronika Majtánová.

Ako uvádza mesto, na ľavej strane ulice vznikne namiesto pôvodného chodníka spoločný chodník s cyklochodníkom v celkovej šírke 3,25 m a na pravej strane bude 1,75 m široký chodník z betónovej dlažby.

Doplnené budú priechody pre chodcov so stredovými ostrovčekmi a s bezbariérovým napojením. Obnoví sa i verejné osvetlenie oboch strán ulice i priechodov. Namiesto štrnástich vyrúbaných stromov budú dosadené nové dreviny, založí sa aj nový trávnik.

„V lokalite je navrhnutý nový spôsob odvodnenia. Dažďová voda bude v maximálnom možnom množstve zadržaná, aby sa mohla vsiaknuť, odvádzať sa bude podzemným vedením do drenážneho systému na pravej strane ulice, resp. do vsakovacích vrtov vľavo,“ opisuje novinky Majtánová.

Mestská autobusová doprava bude počas stavebných prác presmerovaná. Zmeny sa týkajú liniek 1 a 12. Pribudnú dočasné zastávky i náhradná trasa.

„Práce ovplyvnia aj režim zberu a vývozu odpadu. Pre obyvateľov Kukučínovej budú pristavené 1 100-litrové nádoby na Robotníckej, Kopánkovej a Pažitnej (od J. Hlúbika), do ktorých budú vhadzovať svoj odpad vo vreciach,“ uvádza hovorkyňa a dodáva, že na priľahlých uliciach (Legionárska, Jánošíková, Školská, Lovecká, Pažitná, Kopánková od Krížovej po Kukučínovu a Robotnícka od Krížovej po Kukučínovu) budú smetné nádoby vyvážané ako doteraz.

Mesto žiada obyvateľov týchto častí aby svoje vozidlá parkovali podľa možnosti minimálne dvomi tretinami svojej šírky na chodníku a dodáva, že počas rekonštrukcie nebude takéto státie mestskou políciou pokutované. Zberové vozidlo bude musieť do ulice zacúvať.

Občania z Kukučínovej môžu umiestniť svoje kontajnery na Biologicky rozložiteľný komunálny odpad v deň vývozu na bočné uličky. Separovaný zber ostáva zachovaný. Vrecia s odpadom je v deň vývozu potrebné preniesť na bočné ulice do pristavených nádob.

Počas výstavby zároveň spoločnosť TAVOS zrealizuje rekonštrukciu vodovodného potrubia.

„Mesto Trnava prosí občanov o strpenie nepohodlia spojeného s rekonštrukciou Kukučínovej ulice a ospravedlňuje sa za dočasné komplikácie. Ďakujeme za porozumenie a ústretovosť a veríme, že výsledná podoba tohto priestoru vynahradí komplikácie spojené s jeho obnovou,“ dodáva hovorkyňa Trnavy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM