Lucia Lauková Správy Samospráva

Obnova Námestia SNP: Most nad Trnávkou chcú vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku

Trnavská radnica chce vrátiť Námestiu SNP pôvodnú podobu z 20. rokov 20. storočia. V posledných týždňoch pribudli viaceré novinky.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Námestia SNP: Most nad Trnávkou chcú vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku
8
Galéria

V súvislosti s projektom obnovy Námestia SNP v Trnave informuje mesto o viacerých novinkách. Jednou z nich je zámer Krajského pamiatkového úradu v Trnave vyhlásiť unikátny most nad Trnávkou za národnú kultúrnu pamiatku. Informoval o tom primátor mesta Peter Bročka na sociálnej sieti.

„Počas projektovania námestia sa totiž zistilo, že ide o jeden z najstarších železobetónovych mostov na Slovensku a zároveň je to najširší most (od knižnice po sochu Štefánika),“ uvádza primátor Peter Bročka.

Preloženie pamätníka

V súvislosti so zámerom pamiatkárov mesto rieši aj umiestnenie pamätníka, ktorý je čiastočne položený na moste, čím ho zaťažuje a poškodzuje. Pamätník chce mesto posunúť na os parku, nad premostenie Trnávky.

„Táto poloha je vhodnejšia aj pre pamätník – bude položený mimo nestabilného fluviálneho pásma Trnávky – a je vhodnejšia aj pre premostenie, ktorému neprekáža zaťaženie ako také, prekáža mu však vtedy, keď je asymetrické,“ vysvetľuje primátor Trnavy.

Okrem toho plánuje mesto pootočiť orientáciu pamätníka o 90°, kvôli bezpečnejšiemu priestoru pre zhromaždenia. Spôsob založenia pamätníka bude podľa primátora navrhnutý na základe prepočtu hmotnosti a zaťaženia novej konštrukcie pamätníka.

Nová štúdia má byť predložená ministerstvu vnútra, ktoré ju bude komunikovať veľvyslanectvu Ruskej Federácie.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Trnavy a okolia.

Návrh obnovy Námestia SNP v Trnave
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM