Lucia Lauková Správy

Obrovský úspech: V Dolnej Krupej vyrobili NAJLEPŠIU medovinu na svete

Medovinári z Dolnej Krupej majú na konte svetový úspech. Ich medovina uspela na 48. ročníku prestížnej včelárskej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech: V Dolnej Krupej vyrobili NAJLEPŠIU medovinu na svete
Zdroj: Trnavský kraj zážitkov

Medovinárstvo z Dolnej Krupej uspelo na prestížnej včelárskej súťaži Apimondia. Tá sa konala 4. až 8. septembra v juhoamerickom Santiago de Chile a Slováci na nej získali ocenenie za najlepšiu medovinu na svete. Informovala o tom oblastná organizácia cestovného ruchu Regiónu Trnava.

Súčasťou 48. ročníka bola svetová súťaž medu a medoviny. Slovenské Medovinárstvo Apimed získalo v konkurencii včelárskych veľmocí ako USA, Čína či Argentína titul najlepšieho výrobcu medoviny za rok 2023.

Prečítajte si tiež

Najlepšia na svete

Titul „najlepšia na svete“ dostala ich medovina Barrique. „Uspieť v takej veľkej svetovej konkurencii, medzi toľkými odborníkmi, ktorí sa venujú tomuto jedinečnému prírodnému remeslu, je niečo unikátne. Naša Barrique medovina je originálna svojou zlatistou farbou, jemnou vôňou po koňaku, prechádzajúcou do vône prezretej žltej hrušky. Chuť je plná, šťavnatá, v dochuti sa objavuje jemná vanilka a čokoláda po barikovom sude, kde táto medovina rok dozrieva,“ povedal majiteľ medovinárstva Peter Kudláč.

Titul najlepšej medoviny na svete si tá slovenská ponechá na dva roky, kedy sa bude konať ďalší ročník kongresu včelárskych odborníkov Apimondia. Pre Medovinárstvo z Dolnej Krupej to nie je prvé ocenenie. Ich medoviny pravidelne oceňujú na prestížnych svetových súťažiach. Bariková medovina získala titul najlepšej medoviny sveta na súťaži Apimondia aj v roku 2015 v Južnej Kó­rei.

Zážitkový areál

Rodinné medovinárstvo sa produkcii medu a medoviny venuje od roku 1998. V Dolnej Krupej, v tesnej blízkosti medovinárstva, vybudovali aj zážitkový areál Medolandia. Tu sa návštevníci počas prehliadky dozvedia o histórii a význame miesta, o medových produktoch a medovinách. Jeho súčasťou je aj Rozárium M. H. Chotekovej s 2 500 vysadenými ružami a susedí s v súčasnosti rekonštruovaným klasicistickým kaštieľom s parkom.

„Sme nesmierne radi, že odborníci znovu zvolili medovinu z Regiónu Trnava za tú najlepšiu na svete. Návštevníci obce Dolná Krupá ju môžu priamo v medovinárstve ochutnať a zároveň si oddýchnuť a pokochať sa nielen krásou ruží, ale aj kaštieľom a historickým parkom,“ dodáva Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM