Rôzne

Odhalili hrob z doby bronzovej: Archeológom pri jeho odkrývaní asistovali aj škôlkari

Na živú ukážku práce archeológov i prednášku o živote a zvykoch predkov sa zmenilo v Brestovanoch pri Trnave odkrývanie hrobu zo staršej doby bronzovej.

Ilustračný obrázok k článku Odhalili hrob z doby bronzovej: Archeológom pri jeho odkrývaní asistovali aj škôlkari
Zdroj: KPÚ Trnava

Na ľudské kosti tam narazili pri stavebných úpravách miestnej materskej školy, informoval o tom archeológ Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava Peter Grznár.

Jedna z najstarších kultúr

„Podrobnejší výskum a vyzdvihnutie nálezu sme robili v piatok 10. júna spolu s archeológom Západoslovenského múzea v Trnave Andrejom Sabovom. Išlo o 4 000 rokov starý hrob, obsahujúci typický ženský šperk ako kostené koráliky, medený náramok a dve záušnice v tvare vŕbového listu. Kostra svedčila o uložení pochovanej ženy v skrčenej polohe na ľavom boku,“ uviedol Grznár.

Na základe nájdených predmetov i charakteru hrobu mohli nález zaradiť do staršej doby bronzovej, konkrétne k nositeľom tzv. nitrianskej kultúry.

„Tá patrí k jednej z najstarších kultúr doby bronzovej na Slovensku a pre jej predstaviteľov je typické postupné zavádzanie výroby bronzu, teda zliatiny už predtým známej medi s cínom, výsledkom čoho bol kov lepšej pevnosti i tvrdosti,“ doplnil.

Prečítajte si tiež

Záujem detí

Materská i základná škola sídlia v bývalom kaštieli na ploche národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľ a park Brestovany. Kaštieľ pochádza z obdobia klasicizmu z prvej polovice 19. storočia. Zaujímavé je, ako informoval Grznár, jeho umiestnenie na miernej vyvýšenine, ktorá pravdepodobne pritiahla i praveké osídlenie.

„Záujem škôlkarov i starších školákov o našu prácu nás príjemne prekvapil a potešil. Je to dôkaz, že i praveké nálezy, i keď nemajú naratívnosť písomných prameňov, dokážu rozprávať príbehy a komunikovať naprieč niekoľkými tisícročiami,“ konštatoval Grznár. Nález bol vyzdvihnutý a práce na oprave škôlky môžu pokračovať.

„Budeme sa ale snažiť v budúcnosti sledovať, aby akékoľvek výkopy boli archeologicky sledované a my sme sa mohli dozvedieť viac o pravekom osídlení miesta,“ doplnil Grznár. Tento nález podľa jeho slov prišiel vhod aj z iného hľadiska. „Práve vzniká nová monografia o dejinách obce a tieto objavy ju môžu obohatiť,“ uviedol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM