Rôzne Správy

Odstávka bloku V1 pokračuje: Vyraďujú primárny okruh bohunickej elektrárne

JAVYS pokračuje vo vyraďovaní odstavenej jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice V1 v primárnom okruhu.

Ilustračný obrázok k článku Odstávka bloku V1 pokračuje: Vyraďujú primárny okruh bohunickej elektrárne
21
Galéria
Zdroj: TASR

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) v marci prepravila prvý 145-tonový parogenerátor. Tento náročný proces sa realizoval v čase monitorovacej misie Európskej komisie, ktorú viedol riaditeľ DG Energy Massimo Garribba. Informovala o tom hovorkyňa JAVYS Miriam Žiaková.

Počas marca sa podľa nej realizovali transporty dvoch celkovo z 12 parogene­rátorov, ktoré bude potrebné prepraviť z JE V1. Váha jedného je 145 ton, dĺžka 11,8 metra a vnútorný priemer 3210 milimetrov. Proces prepravy parogenerátora z vyradenej JE sa konal prvýkrát v histórii Slovenska. V prípade JE typu VVER 440 dokonca prvýkrát v rámci Európy. Parogenerátory boli prepravované na špeciálnom zariadení do bývalej strojovne JE V1, kde bude zriadené pracovisko na ich fragmentáciu (rozporciovanie).

„Zástupcovia spoločnosti JAVYS, a. s., ktorá je zodpovedná za vyraďovanie, ma po príchode do Jaslovských Bohuníc privítali so skvelou správou o odstránení prvého parogenerátora z primárneho okruhu. Toto je kľúčovým krokom v samotnej demontáži reaktorov a rád by som teda využil túto príležitosť a zagratuloval spoločnosti JAVYS, a. s., ako aj Európskej banke pre obnovu a rozvoj (EBOR),“ uviedol Garribba.

Slovensko v súčasnosti nie je jedinou krajinou, ktorá realizuje tento náročný proces. Programy vyraďovania vznikli v súvislosti s rokovaniami o pristúpení Slovenska, Bulharska a Litvy do Európskej únie (EÚ), v rámci ktorých sa krajiny zaviazali ukončiť prevádzku a následne vyradiť jadrové reaktory sovietskeho typu. Programy vyraďovania dostávajú od začiatku procesu značnú finančnú podporu z EÚ, ktorej cieľom je zmiernenie finančnej záťaže.

V čase procesu prepravy prvého parogenerátora Slovensko organizovalo paralelne tiež tripartitný seminár zameraný na vzájomnú výmenu poznatkov medzi programami vyraďovania Bohunice, Kozloduj a Ignalina. Semináre na túto tému sa realizujú od roku 2015 vždy na pôde jedného z vyraďovaných zariadení.

Tento rok sa na seminári zúčastnili nielen zástupcovia spoločností zodpovedajúcich za vyraďovanie jadrových zariadení, ale tiež zástupcovia Európskej komisie, programový koordinátor Ministerstva hospodárstva SR, implementačné orgány Programu Bohunice – Európska banka pre obnovu a rozvoj a Slovenská inovačná a energetická agentúra; zástupcovia Národného jadrového fondu, Úradu jadrového dozoru SR, Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu a Spoločného výskumného centra Európskej komisie.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., zabezpečuje v SR činnosti v oblasti záverečnej časti jadrovej energetiky. Medzi jej hlavné aktivity patrí vyraďovanie jadrových elektrární A1 a V1, nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi, vyhoreným jadrovým palivom, inštitucionálnymi rádioaktívnymi odpadmi a zachytenými rádioaktívnymi materiálmi v rámci územia SR.

Foto: ilustračné

Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM