Júlia Vargová Rôzne Správy

Odstrániť vraky z ulíc mesta nie je jednoduché: Takto sa proti nim dá bojovať

Vraky a opustené vozidlá v trnavských uliciach nemajú čo hľadať. Minulý rok ich mesto riešilo sedemnásť.

Ilustračný obrázok k článku Odstrániť vraky z ulíc mesta nie je jednoduché: Takto sa proti nim dá bojovať
Zdroj: Dnes24.sk

Viacerí Trnavčania sa sťažujú, že nájsť v meste parkovacie miesto nie je jednoduché. O to viac vodičov hnevá, ak niektoré miesta zaberajú vraky nepoužívaných či nepojazdných vozidiel. Tých je žiaľ v Trnave viac než dosť. Ich odstránenie však nie je jednoduché, akoby sa na pohľad mohlo zdať.

Za minulý rok Mesto Trnava zaevidovalo a riešilo formou verejnej vyhlášky o výzve k odstráneniu vozidla 17 prípadov. Odstránenie nepoužívaných vozidiel je zdĺhavý proces takpovediac na dlhé lakte. „Proces odstránenia ma svoj legislatívne vymedzený čas, ktorý je potrebné dodržať,“ informoval Pavol Tomašovič, hovorca Mesta Trnava.

Podľa informácií z radnice v priebehu minulého roka došlo k vyriešeniu a odstráneniu troch vozidiel a začiatkom tohto roka boli odstránené ďalšie tri, pričom v ďalších prípadoch beží lehota overovania a zisťovania.

„V prípade, ak ide o vozidlo, ktoré ohrozuje alebo poškodzuje životné prostredie alebo narúša estetický vzhľad mesta, mestská polícia vykonáva niektoré úkony smerujúce k odstráneniu vozidla z verejného priestranstva v zmysle zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,“ uvádza Tomašovič.

Nedávno sa na stránke mesta objavilo Oznámenie verejnou vyhláškou o výzve k odstráneniu vozidla OPEL, ktoré stojí na Coburgovej ulici na parkovisku pred jedným z vchodov. V tomto konkrétnom prípade podľa Tomašoviča však hliadka mestskej polície na mieste usúdila, že nie sú dôvody pre vyššie uvedený postup. Vozidlo neohrozuje ani nepoškodzuje životné prostredie a ani nenarúša estetický vzhľad mesta.

„Predmetné vozidlo však nemá pripevnené tabuľky s EČV. V zmysle § 123 ods. 4 a 5 zákona č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, držiteľ vozidla je povinný vydanú tabuľku s evidenčným číslom bezodkladne pripevniť na vozidlo,“ ozrejmuje hovorca a dodáva, že bez pripevnenej tabuľky s prideleným evidenčným číslom alebo s nečitateľnou alebo poškodenou tabuľkou sa vozidlo nesmie používať v cestnej premávke ani nechať stáť na ceste.

„Správca cesty v zmysle § 43 ods. 4) zákona 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, môže odstrániť vozidlo, ak nemá pripevnené EČV,“ dodáva k danému prípadu, no upozorňuje, že príslušníci Mestskej polície mesta Trnava nedisponujú oprávneniami správcu cesty v zmysle citovaného paragrafu.

Tomašovič ďalej informuje, že podľa zákona 79/2015 § 115 hrozí majiteľom takýchto vozidiel pokuta až do výšky 1500 €.

Radnica dáva do povedomia, že každé podozrenie či podnet je vhodné zaslať na Odbor dopravy a komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave, ktorý vykonáva aj funkcie správcu miestnych komunikácií.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM