Zuzana Jakubičková Rôzne

Ficov Smer - SD jasným víťazom

Voľby sa skončili. Hlasy sú spočítané. Strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica s obrovským náskokom zvíťazila v sobotňajších parlamentných voľbách.

Strana získala 44,4 percenta všetkých hlasov, čo znamená, že ju volilo vyše 1,1 milióna voličov. To je absolútny rekord v modernej slovenskej histórii. Najvyšší volebný zisk doteraz držalo Mečiarove HZDS, ktoré vo voľbách v roku 1992 získalo 37,3 percenta.

Samotný Robert Fico si pripísal vyše 760-tisíc preferenčných hlasov. To je viac, ako získali KDH, Matovičovi Obyčajní ľudia, Most-Híd a SDKÚ všetkých hlasov dohromady. Účasť na voľbách dosiahla 59,1 percenta, čo bolo viac, ako pôvodne odhadovali prieskumné agentúry. Za obvod Trnava bola účasť 62,21% čo predstavuje 89 244 oprávnených voličov.

Za Smerom sa umiestnilo na druhom mieste Kresťansko-demokratické hnutie so ziskom 8,8 percenta, nasledované Matovičovými Obyčajnými ľuďmi (8,6 %) a stranami Most-Híd (6,9%), SDKÚ-DS (6,1%) a SaS (5,9%). Ďalšie strany sa do parlamentu nedostali, najbližšie bola SNS so ziskom 4,6 percenta.

Vyplýva to z kompletných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Údaje vychádzajú po spočítaní 99, 98 percent okrskov.

zdroj:webnoviny

preferencne hlasy
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM