Rôzne

Hlohovčania sa vrátia v čase: Videomaping pripomenie už nejestvujúcu synagógu

Na mieste, kde pôvodne stála, pripomenie Hlohovčanom už nejestvujúcu synagógu verejná produkcia.

Ilustračný obrázok k článku Hlohovčania sa vrátia v čase: Videomaping pripomenie už nejestvujúcu synagógu
Zdroj: Facebook.com/Participácia Hlohovec

Videomaping od nedele (18. 12.) do utorka (20. 12.) vždy po 18. hodine v parčíku pri kruhovom objazde upriami pozornosť divákov na fakt jej zničenia a aj na ľudí, ktorí synagógu navštevovali. Informuje o tom mesto Hlohovec, ktoré podujatie finančne podporilo.

Synagóga pre stovky ľudí

Zámerom realizátorov je „mierne znepokojiť súčasného diváka pri uvedomení si reality miesta“. Autormi projektu sú Arnold Kojnok a Michal Čavoj s kolektívom spolupracovníkov, odbornú spoluprácu mal riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský.

V meste Hlohovec žila silná komunita židov. Spomínaná synagóga sa nazývala aj novou, pretože bola v roku 1891 vybudovaná namiesto staršej, ktorá už nemohla uspokojovať potreby veriacich. Jej architektúra vychádzala z maursko-orientálneho štýlu, budova bola dimenzovaná pre 800 ľudí.

Prečítajte si tiež

Ustúpila mostu

V roku 1960 musela synagóga ustúpiť výstavbe nového mosta cez rieku Váh a bola asanovaná. Zachovalo sa z nej niekoľko menších náboženských predmetov a kapotáž jednej z vežičiek, ktorá je umiestnená v areáli židovského cintorína, kam bola do kaplnky premiestnená aj prevažná časť mobiliára.

Podobu synagógy sprítomňujú dobové fotografie, staré pohľadnice a mnohé maľby, keďže bola populárnym objektom zobrazovaní. Jej zmenšenú kópiu si možno pozrieť v expozícii Vlastivedného mú­zea.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM