Erik Bojničan Rôzne

Keď nám Perinbaba dopriala poriadnej nádielky... Archívne snímky z Hlohovca

Perinbaba sa zatiaľ tento rok v Hlohovci predviedla len krátko. No aj v našom meste sme kedysi mohli zažiť riadne snehové nádielky. Zaspomínajte si aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Keď nám Perinbaba dopriala poriadnej nádielky... Archívne snímky z Hlohovca
16
Galéria

Pravá zima sa vie postarať nie iba o starosti, ale aj o krásne spomienky. Tie sa viažu s radovánkami, ktoré zvyknú byť s týmto ročným obdobím spájané. Ktoré dieťa by už nepotešila naozajstná poriadna snehová nádielka. A práve z takýchto zím vám prinášame archívne fotky z Hlohovca.

Poriadne zimy

Hlohovčan Jozef si pre náš spravodajský portál napríklad zaspomínal na veľkú zimnú zábavu, ktorú pred tridsiatimi rokmi deti zažívali po bohatom vystrájaní Perinbaby.

„Kedysi boli iné zimy, ako sú teraz. Pod nulou bolo aj niekoľko týždňov v kuse a k tomu sa pridal sneh. Keď som bol malý, tak boli sánkovačky, guľovačky či stavanie snehuliakov na každodennom poriadku. Hneď ráno sme sa obliekli, zobrali z pivnice sánky a išli na niektorý z kopcov. Najčastejšie do Zámockej záhrady, kde bolo mnoho detí z celého mesta. Celý deň bolo čo robiť,“ povedal Jozef.

Poriadne zimy podľa jeho slov mali svoje čaro. „Domov sa chodilo až vtedy, keď sme boli všetci nakompletku premočení. Spotení zospodu a mokrí od snehu zvrchu. Vôbec nám to nevadilo, akurát sme sa vždy báli, čo na to naše mamy,“ spomína s úsmevom. Ak náhodou nebolo dosť snehu, na rad prišli korčule. „Kto už mal takzvané kanady, bol frajer, ale stačili aj zacvakovacie korčule na topánky. Išlo v prvom rade o srandu. Pamätám sa, ako sme už ako väčší chalani chodili na peterské bagrovisko. Ľad bol taký tuhý, že sa nikto nebál, že by sa prepadol,“ vysvetlil nám.

Snehu po kolená

O časoch, keď o sebe dala Perinbaba v Hlohovci naozaj riadne vedieť, sa zmieňuje aj mestská kronika „Dňa 28. 11. – 30. 11. napadlo asi 25 centimetrov snehu – padanie sprevádzal silný nárazový vietor, následkom čoho sa vytvárali záveje, ktoré miestami značne narúšali cestnú dopravu. Teplota v noci klesala na –12 °C, cez deň – 5 až – 7 stupňov,“ stojí v zázname z roku 1980.

O rok neskôr sa však dočkali Hlohovčania ešte väčšej snehovej nádielky. Tretí týždeň decembra 1981 sa podľa mestskej kroniky vyznačoval výdatným snežením, silnejším vetrom, vytváraním závejov a dennými teplotami –2°C až –8°C, v noci bolo okolo –12 °C. „Podľa zistenia vrstva snehu dosiahla asi 40 cm, čo bolo naposledy v roku 1928,“ poznamenal vtedy kronikár.

Za naozaj výrazným vyčíňaním Perinbaby však môžme zájsť aj do nie až tak dávnej minulosti. Mnohí si ešte istotne spomínajú na výdatné sneženie, ktoré naše mesto zasiahlo pred štyrmi rokmi – vo februári 2013. Ulice vtedy doslova mizli pod bielou perinou. Archívne zábery z Hlohovca z prelomu 80. a 90. rokov 20. storočia, ako aj tie zo zimy roku 2013 si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

V OBRAZOCH: Takto sa v minulosti v Hlohovci dokázala predviesť Perinbaba
16
Galéria
Potešila by vás poriadna snehová nádielka v Hlohovci?

Nie

Ukrývate doma staré zábery zasneženého Hlohovca alebo okolia? Ozvite sa nám na mail hlohovec@global24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM