Rastislav Búgel Rôzne

Mestský strašiak: Hokejový štadión sa prebúdza

Pre väčšinu ľudí v našom meste znamená šport prevažne hádzanú. Existuje tu však niekoľko ďalších, perspektívnych miest. Čakajú na svoje odkliatie. Dočkajú sa?

Každý, kto častejšie prechádza po Bezručovej ulici iste vie, v akom zúboženom stave sa za posledné roky nachádza hokejový štadión. Miesto, ktoré sa stalo dejiskom zápasov kontinentálnej ligy klubu KH 2002 Hlohovec ani zďaleka nepripomína reprezentatívne priestory. Štadión bol postavený v 80. rokoch minulého storočia. Od jeho výstavby však pretieklo veľa vody vo Váhu. Okolie štadiónu bolo dlhodobo zarastené, plné odpadkov, so zvaleným, poničeným oplotením. Takto by sa dalo pokračovať snáď do nekonečna, a to sme ešte nespomenuli požadovaný komfort pre hráčov, ktorý tu takpovediac neexistuje. Všetko vybavenie štadióna pochádza ešte z doby výstavby komplexu. Na nekrytom, tzv. otvorenom štadióne sa hrá iba v prípade dlhodobejších mrazov, ktoré sú potrebné na udržanie kvalitnej ľadovej pokrývky. Mohlo by sa tak zdať, že hokejový klub nepotrebuje k svojej činnosti nič iné, ako poriadne mrazivé počasie a zopár hektolitrov vody. Veľká investícia sa však udiala v miestach, ktoré sú pre bežného návštevníka neprístupné. Podzemné, chladiace zariadenie pod hracou plochou bolo po ostatné roky nedostačujúce. Čpavok unikal do okolia v značnej miere, chladenie bolo neefektívne. Musel nastať priam malý zázrak, aby klub mohol pokračovať v svojej činnosti. Nákladné chladiace zariadenie bolo nahradené novým, modernejším a úspornejším v roku 2010. Postaral sa oň bývalý primátor mesta Hlohovec. Únik čpavku do ovzdušia bol obmedzený približne na jednu stotinu pôvodnej hodnoty. K aktívnemu udržiavaniu ľadovej plochy stačia pravidelné nočné mrazy a denná teplota do 10 stupňov. Rovnako pribudlo aj nové výstražné zariadenie, ktoré v prípade väčšieho úniku nebezpečných látok okamžite vydá zvukový signál. Tieto zmeny nastali v technickej časti štadiónu a v jeho útrobách. Preto sa ani nemožno čudovať pohľadu občanov, ktorí si nákladnú investíciu ani nevšimli.

Dobrá správa pre fanúšikov a hráčov:

Momentálne prebieha druhá etapa obnovy hokejového stánku. Už na prvý pohľad je vidieť, že sa tu pred nadchádzajúcou sezónou nespí. Demontovali sa staré, rozpadajúce garáže, vzniklo nové oplotenie. Návštevníci už nebudú prechádzať zdemolovanou vstupnou budovou a polorozpadnutou bránou. Opravila sa fasáda, zmizli grafity, vykosila sa divo rastúca burina. Pred štadiónom stojí už teraz naplnený kontajner stavebného odpadu. Počas našej návštevy bolo všade cítiť čulý stavebný ruch. Chlapi pracujú na plné obrátky. Renovujú sa madlá mantinelov, spravujú vzniknuté nerovnosti a vypadané kusy betónu. Mesto zakúpilo nové silonové ochranné lišty. Tie pôvodné už takmer pripomínali sito. Plánuje sa vystuženie mantinelov, oprava dvierok na striedačkách. O komfort hráčov sa postará rekonštrukcia a modernizácia šatní. Aj diváci si prídu na svoje. Klub sa snaží o prilákanie stálych fanúšikov. Počas sezóny bude konečne spustený bufet s občerstvením. Konečná revitalizácia priestorov tak konečne získa na lesku a zašlej sláve. Správca štadióna nám prezradil, že rekonštrukcia je plánovaná do konca novembra 2011 a všetky zmeny by sa mali udiať do začiatku nadchádzajúcej sezóny. Konečne to vyzerá, že sa v Hlohovci pohli ľady a to doslova.

Hokejovy stadion
28
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM