BTW Správy Samospráva

Námestie sv. Michala bude mať novú podobu! Mesto vyhlásilo súťaž na jeho oživenie

Ide o vôbec prvá architektonickú súťaž v histórii Hlohovca na návrh novej podoby Námestia sv. Michala.

Ilustračný obrázok k článku Námestie sv. Michala bude mať novú podobu! Mesto vyhlásilo súťaž na jeho oživenie
Zdroj: Mesto Hlohovec

Mesto vyhlásilo architektonickú súťaž na obnovu Námestia sv. Michala v piatok 12. júna. Informovala o tom hovorkyňa Hlohovca Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Podľa nej mnohí Hlohovčania vnímajú Námestie sv. Michala ako najvýznamnejší verejný priestor v centre mesta. „Jeho súčasný stav však nie je lichotivý, čo potvrdili aj participácie s verejnosťou z posledných rokov. Aby sa opäť stal pýchou mesta, zaslúži si kvalitnú obnovu,“ vysvetlila hovorkyňa zámer mesta.

Súťaž mesto vyhlásilo po dlhých prípravách a je vôbec prvou architektonickou súťažou v histórii Hlohovca na návrh novej podoby Námestia sv. Michala.

Dokument o podmienkach súťaže, ktorý mesto zverejnilo na svojej webovej stránke uvádza, že jej cieľom je nájsť komplexné urbanisticko–architektonicko–krajinárske riešenie pre obnovu celého námestia.

Zdroj: Mesto Hlohovec

Prioritou je prinavrátenie plôch verejných priestorov peším i cyklistom a vytvorenie atraktívneho pobytového priestoru.

Úpravy pritom majú podporiť historický význam kostola a kaplnka. Súčasťou zadania je aj zmiernenie dopadov klimatických zmien, s čím súvisí požiadavka na obnovu a doplnenie zelene a povrchov s možnosťou vsakovania dažďovej vody. Nebude chýbať ani vytvorenie priestoru pre rôzne podujatia, vodný prvok, nový mobiliár a ďalšie novinky.

Mesto zvažuje pre námestie možnosť trvalého vystavenia súčasného umeleckého diela. Vytvorenie návrhu vhodnej plochy však nie je podmienkou súťaže.

„Výsledný návrh by mal ponúkať kvalitný, moderný, sebavedomý, atraktívny a reprezentatívny pobytový priestor pre všetky skupiny obyvateľov,“ je uvedené v podmienkach.

Výsledky súťaže by mali byť známe v polovici decembra tohto roka. Celkovú výšku investície mesto odhadlo na 2 725 200 €.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM