Erik Bojničan Rôzne

Slzavé údolie v Hlohovci, ktoré bolo svedkom hrozných pohrôm: Viete, kde sa nachádzalo?

Na svoj posledný odpočinok tam spočinuli mnohí Hlohovčania, ktorí sa stali obeťou rôznych pohrôm. Nazrite s nami do histórie tohto miesta.

Ilustračný obrázok k článku Slzavé údolie v Hlohovci, ktoré bolo svedkom hrozných pohrôm: Viete, kde sa nachádzalo?
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Miesta posledného odpočinku. Miesta, kam sa vyberáme väčšinou si uctiť pamiatku našich najbližších, ktorí už nie sú medzi nami. Skrývajú v sebe však aj veľké množstvo histórie a zaujímavostí. A tak je to aj v Hlohovci.

Pôvodný na námestí

Hlohovec mal pôvodný cintorín podľa písomnej historickej dokumentácie na terajšom námestí – okolo farského kostola, čo podľa mestskej kroniky dokazovali vykopávky pri úprave námestia.

Prečítajte si: Môžeme byť na ne právom hrdí: Hlohovec má aj nehmotné pamätihodnosti a stoja za to

„Nachádzali sa vedľa seba kostry a viaceré krypty sú dodnes pod kostolom. Pôvodný Hlohovec tvorila hlavne terajšia Hlohová ulica a zmienený cintorín bol mimo mesta i s kostolom,“ napísal kronikár, podľa ktorého vystavaním budov v štvorcovom tvare vzniklo terajšie hlavné námestie, ktoré sa stalo centrom obchodu.

Vedenie obce muselo podľa zápisu v druhej polovici 18. storočia uvažovať o uvoľnení priestranstva na námestí. „Rozvíjajúce sa mestečko potrebovalo miesto pre výročné jarmoky (výkladné), rínok, ba aj pre cirkevné zhromaždenia. Tomu bol cintorín pri kostole prekážkou,“ uvádza kronikár, podľa ktorého navyše kapacita cintorína by už nebola v najbližších rokoch postačujúca.

Prečítajte si: Trhy v Hlohovci, zašlý lesk a sláva: Ponorte sa do histórie spätej s naším mestom

Temná história

Podľa kroniky sa teda začalo pochovávať východne od mesta na severo-východnom svahu terajšej Svinnej Hory (za Barinou), kde boli občania pochovávaní už od počiatku 18. storočia, keď zúril v meste i na okolí týfus – mor, v 19. storočí hubila ľudí zasa cholera.

Hromadné hroby sa podľa zápiskov v kronike našli pri Špitáliku pri kopaní studne. „Na dvore bývalého chudobinca, toho času domovu dôchodcov podľa výpovede riaditeľa museli byť zastavené práce kopania studne pre veľké množstvo kostier poliatych vápnom, a to v mieste asi 8 m od severnej steny kostolíka,“ píše kronikár, podľa ktorého neskôr kopanie studne pokračovalo ďalej smerom k záhrade, ale aj na tomto mieste boli práce prerušené pre množstvo kostí.

Prečítajte si: Hostil cisára i problémovu mládež: Hlohovský zámok sa stal strašiakom mesta, pomaly ale mení svoju tvár

Nakoniec bola studňa údajne vykopaná až pri záhrade, kde hygienik studňu povolil. „Žiadny spis mesta pritom nespomína pohrebisko pri Špitáliku. Isto však svedčí o nejakej veľkej pohrome v našom meste,“ poznamenal kronikár.

Kaplnka zemepánov

Cintorín pri farskom kostole bol zrušený uznesením správy mesta a cirkevných úradov v roku 1776. Ďalej sa pochovávalo len na starom cintoríne a roku 1776 boli zakúpené pozemky pre pohrebisko na vŕšku bočne od Svinnej Hory, ktorý sa toho času nazýva Kalváriou.

Ešte pred vznikom tohto najnovšieho hlohovského cintorína, ako pokračuje kronikár, bol vŕšok nad Pažiťou určený na kalváriu, ktorej 14 štácií tvorili kamenné stĺpy a na nich boli vykresané reliéfy jednotlivých zastavení. Korunou tohto vŕšku sa stala kaplnka zemepánov tých čias u nás.

Prečítajte si: Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 zaujímavé domy smútku v Hlohoveckom o­krese

Kaplnka Erdödyovcov bola podľa zápisu v dokumente postavená v roku 1802 a pod ňou boli vykopané rozsiahle krypty pre zomrelých grófov zo Zámku. V roku 1892 kamenné štácie Kalvárie boli vymenené a nahradené 14. kapličkami, ktoré postavili zámožní občania a v nich boli umiestnené altánky – výjavy zastavení.

Zánik starého cintorína

V roku 1953, ako napísal kronikár, kompetentní uznali za potrebné rozširujúcemu mestu uvoľniť obvod a starý cintorín, do ktorého sa už dávnejšie nepochovávalo, prikázali zrušiť. „Združené služby mesta Hlohovec požiadali o toto miesto s cieľom zriadiť hydinársku farmu a iné staveniská, k čomu ale nedošlo,“ píše kronikár, podľa ktorého miesto bolo pridelené podniku Zber a spodnú časť použili na stavebné pozemky.

Prečítajte si: História pivovarníctva v Hlohovci: Varili sa tisíce litrov denne a skrátka neobišli ani kravy z okolia

„Tak zanikol druhý cintorín nášho mesta a za niekoľko rokov mladí občania už nebudú vedieť, že tu bolo slzavé údolie, ktoré je svedkom veľkých pohrôm,“ zamyslel sa kronikár.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM