Klaudia Goncalves Rôzne Správy

Téma prieskumných vrtov v regióne: Aktivisti chystajú diskusiu

Občianska iniciatíva “Chceme zdravú krajinu” v spolupráci s obcou Žlkovce organizuje verejnú diskusiu v súvislosti s plánovanou realizáciou prieskumných vrtov v katastrálnom území obcí v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Téma prieskumných vrtov v regióne: Aktivisti chystajú diskusiu
Zdroj: TASR

Občianska iniciatíva “Chceme zdravú krajinu” v spolupráci s obcou Žlkovce pozýva všetkých záujemcov na verejnú diskusiu v súvislosti s plánovanou realizáciou prieskumných vrtov v katastrálnych územiach viacerých obcí hlohovského okresu.

Témou verejnej diskusie majú byť možné riziká a dopad prieskumných vrtov pre ložiskový geologický prieskum horľavého zemného plynu na životné prostredie, kvalitu spodných vôd a vlastnícke práva.

Ťažiari chcú pátrať po ložiskách zemného plynu

O tom, že v Trakoviciach plánuje ťažiarska spoločnosť Nafta zrealizovať prieskumný vrt za účelom pátrania po ložiskách zemného plynu informoval náš portál ešte v decembri minulého roka. Náklady na prácu vtedy spoločnosť Nafta vypočítala na milión eur, vŕtať sa malo do hĺbky 1050m. Prieskumné vrty sa okrem Trakovíc majú realizovať aj v ďalších obciach regiónu – v katastrálnom území obcí Madunice, Červeník a Malženice.

Verejná diskusia v Kultúrnom dome v obci Žlkovce sa uskutoční dňa 8. mája 2019 o 14:00 hod. za účasti zástupcov občianskej iniciatívy “Chceme zdravú krajinu”, ktorá nesúhlasí s prieskumom a ťažbou zemného plynu v okresoch Hlohovec, Trnava a Piešťany, ako aj delegovaných zástupcov spoločností Nafta, a.s. a Vermilion Slovakia Exploration, s.r.o., ktoré sú navrhovateľom zámeru realizácie prieskumných vrtov.

Aktivisti žiadajú o vypracovanie analýzy

Za iniciatívu Chceme zdravú krajinu vystúpi Michal Daniška, obyvateľ obce Žlkovce, ktorý požaduje, aby pre všetky navrhované vrty bolo nariadené vypracovať spoločnú analýzu vplyvov na životné prostredie (EIA).

„Žiadame tiež rozšírenie zoznamu dotknutých obcí, minimálne o tie, ktorých katastre susedia s katastrálnymi územiami, v ktorých sú plánované vrty,“ uviedol Daniška v popise k plánovanej udalosti TU

Debatovať prídu aj odborníci

Okrem zástupcov zo strany navrhovateľov ťažby a jej odporcov dostanú v diskusii priestor aj odborníci, vystúpi Elena Fatulová, hydrogeologička, dlhoročná pracovníčka odboru ochrany vôd MŽP SR. V súčasnosti predsedníčka Inštitútu vodnej politiky, ktorý má za cieľ zastaviť devastáciu vodných zdrojov v SR a zvýšiť ich ochranu. Špeciálnu pozornosť venuje problematike znečistenia podzemných vôd Žitného ostrova a ohrozeniu vodných zdrojov aktivitami súvisiacimi s prieskumom a ťažbou ropy a horľavého zemného plynu na východnom Slovensku.

Ďalším zúčastneným diskutérom bude Roland Noga (formou videokonferencie), štatutár OZ Aropaňe! (A ropa ňe!, aropane.sk). Má za cieľ chrániť životné prostredie pred negatívnymi dopadmi aktivít súvisiacich s prieskumom a ťažbou nerastných surovín, ťažbou dreva, chrániť občianske slobody a majetkové práva. Od roku 2016 bojuje proti aktivitám súvisiacim s prieskumom a ťažbou ropy a horľavého zemného plynu na severovýchodnom Slovensku.

Viac info nájdete na fb stránke tu

Foto: ilustračné

Zdroj: hlohovec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM