Erik Bojničan Rôzne

Tip na vianočný recept: Štedrovečerná rybacia polievka s dlhou tradíciou

Vianoce sú okrem iného sviatkom, ktorým si ctíme tradície. V mnohých rodinách prežívajú z pokolenia na pokolenie a jedlo nie je výnimkou.

Ilustračný obrázok k článku Tip na vianočný recept: Štedrovečerná rybacia polievka s dlhou tradíciou
Zdroj: TASR

Dočkali sme sa. Dnes sú Vianoce a v mnohých domácnostiach sa už pripravujú dobroty na štedrovečerný stôl. K tradíciám patria pôstne jedlá, bez mäsa. Na väčšine stolov nechýba ryba či oplátky. Štedrovečerné jedlá sa však líšia od domácnosti k domácnosti aj v Hlohovci a okolí, hlavne čo sa týka polievky.

Niekto preferuje kapustnicu, nájsť môžeme aj šošovicovú, hubovú, rybaciu či iné polievky. Jedna z našich čitateliek nám poslala recept na polievku, ktorá sa robieva u nich doma. Jedná sa o rybaciu polievku, ktorá má pôvod v neďalekom Leopoldove. Ako povedala, recept sa v ich rodine traduje už niekoľko generácií a pochádza ešte z 19. storočia.

Rybacia polievka sa robí z kapra. Dáte si uvariť hlavy s bobkovým listom. Zvlášť si dáte predvariť mrkvu, zeler, petržlen a pór. Keď sa uvaria hlavy, tak ich vytiahnete. Vývar z hláv precedíte do predvarenej zeleniny. Keď vychladnú rybacie hlavy, oberiete z nich mäso. Dáte ho do polievky, pridáte vnútornosti a necháte spolu všetko prevariť, dokým zelenina nie je mäkká.. Dochutiť polievku môžete muškátovým orieškom, mletou paprikou a čiernym korením.

Akú polievku zvyknete pripravovať na štedrú večeru?

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM