Tip na vianočný recept: Štedrovečerná rybacia polievka s dlhou tradíciou
Vianoce sú okrem iného sviatkom, ktorým si ctíme tradície. V mnohých rodinách prežívajú z pokolenia na pokolenie a jedlo nie je výnimkou.
Dočkali sme sa. Dnes sú Vianoce a v mnohých domácnostiach sa už pripravujú dobroty na štedrovečerný stôl. K tradíciám patria pôstne jedlá, bez mäsa. Na väčšine stolov nechýba ryba či oplátky. Štedrovečerné jedlá sa však líšia od domácnosti k domácnosti aj v Hlohovci a okolí, hlavne čo sa týka polievky.
Niekto preferuje kapustnicu, nájsť môžeme aj šošovicovú, hubovú, rybaciu či iné polievky. Jedna z našich čitateliek nám poslala recept na polievku, ktorá sa robieva u nich doma. Jedná sa o rybaciu polievku, ktorá má pôvod v neďalekom Leopoldove. Ako povedala, recept sa v ich rodine traduje už niekoľko generácií a pochádza ešte z 19. storočia.
Rybacia polievka sa robí z kapra. Dáte si uvariť hlavy s bobkovým listom. Zvlášť si dáte predvariť mrkvu, zeler, petržlen a pór. Keď sa uvaria hlavy, tak ich vytiahnete. Vývar z hláv precedíte do predvarenej zeleniny. Keď vychladnú rybacie hlavy, oberiete z nich mäso. Dáte ho do polievky, pridáte vnútornosti a necháte spolu všetko prevariť, dokým zelenina nie je mäkká.. Dochutiť polievku môžete muškátovým orieškom, mletou paprikou a čiernym korením.
Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Hlohovca a okolia.
Foto: ilustračné